BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
könyvvizsgáló

Vétkes? Bűnös? Egyre megy

2015.04.03., péntek 05:00

Háborognak a könyvvizsgálók. Érthetően. A brókerbotrányokat követő hirtelen szabályozói láz őket is elérte. Nem is akárhogyan. A büntetőeljárásról szóló törvény keddi módosítása alapján bármikor elrendelhető az ötvenmillió forintot meghaladó kárt okozó bűncselekmény esetén a könyvvizsgáló teljes vagyonának zárolása is. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara nem ért egyet e változtatással, s a köztársasági elnökhöz fordul, kérve az alkotmánybírósági kontrollt. A döntési joggal fel nem ruházott személy vagyonának zárolása alkotmányellenes – hangzik az érvelésük. Azt szeretnék elérni, hogy a brókerbotrány után megindult szabályozási hullám ne a tagok tevékenységének túlszabályozásával érjen véget, hanem az ismertté vált esetek tanulságainak levonásával és az azokból levezethető jobb gyakorlatok meghonosításával. Igazuk van. E megoldás nemcsak a vétkeseket, az áldozatokat is sújtja. Egy szisztematikus csalásra berendezkedő cég ugyanis könnyen átveri a könyvvizsgálóját is. Egy véletlen hibát könnyebb felfedezni, mint egy jól kigondolt csalást.

Csakhogy a másik oldal felháborodása is érthető: a könyvvizsgálók állítottak ki jó bizonyítványt BudaCash-ről és a Quaestorról. Nem? Ők adták írásba, hogy a szabályoknak megfelel a gazdálkodásuk, azaz ők auditálták a mérlegeket. Nem? Mire jó az éves értékelés, ha a csaló is jó bizonyítványt kap? Miért nem ellenőriznek év közben is, rajtaütésszerűen, sok speciális szakértőt bevonva a helyes audit megalkotásához? Hát már a könyvvizsgálókban sem lehet bízni?!

Lehet, de a könyvvizsgálók sztenderdek alapján vizsgálódnak, korábban ismeretlen bűncselekményre nem készíthetnek előre ellenőrzési sablonokat. Ilyenkor csak a szerencse segíthet. Az, hogy a csaló valamilyen apró hibát azért csak vét. Ahogy a kamara elnöke, Lukács János fogalmazott a tegnapi tájékoztatón: három hete ebben az országban még senki nem ismerte a fiktív kötvénykibocsátásnak a fogalmát sem. De arra sincsenek felkészülve, hogy két nyilvántartási rendszere legyen egy cégnek: az egyik szerint minden szabályosan könyvelt, a cég rendben működik, a másik, a titkos viszont a valóságot mutatja, de csakis a csalásban résztvevőknek. A könyvvizsgálók olyanok, mint a partjelzők – hangzott el az érzékletes hasonlat –, a lest jelezni tudják, de ha bundáznak a csapatok, azt nem feltétlenül veszik észre.

Ezzel együtt azonban az is igaz, hogy egy könyvvizsgálói „botrány” is benne volt már a levegőben. A válság hatására ebben a szakmában is éleződött a verseny: kevesebb cégnek kötelező könyveinek auditálása, míg a könyvvizsgálók száma nem csökkent. Minden egyes ügyfélért harcolni kell: általában az nyert, aki árat csökkentett. Néha irreálisan sokat. Azon az áron nem lehetett alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálatot végezni. Egyik nagy könyvvizsgáló cég, a KPMG vezetője fogalmazta meg a Manager Magazin februári számában: „A globalizálódással a folyamatok komplexebbek lettek, szerencse is kell, hogy egy könyvvizsgáló ne fogjon mellé. … Mi kevésbé merünk kockáztatni. Már az ügyfélelfogadásnál nagyon óvatosak vagyunk, alaposan megnézzük, kit vállalunk el”. A kisebb könyvvizsgálók nem válogathatnak. A túléléshez munka kell. Ha lehet minél nagyobb cégnél, minél hosszabb ideig. Az alapos könyvvizsgálathoz ugyanis nem árt, ha az auditor jól ismeri a vizsgált cég egész tevékenységét. Így kisebb a tévedés lehetősége. Meg nagyobb is. A túlzott közelség a könyvvizsgáló függetlenségét veszélyeztetheti. Egy idő után szinte együtt él, együtt gondolkodik a céggel, s úgy már nehéz kiszúrni a tévedést. A csalás más kategória.

Tehát bonyolult szakmai kérdések kerülnek most a felszínre. Hirtelen szabályozással, bűnbakok kijelölésével nem rendezhetők a bizonytalan pontok. Az élet, azaz a csalók mindig a szabályozók előtt járnak. Csak megközelíteni lehet őket, utolérni talán soha. A botrányba keveredett cégek könyvvizsgálóinál a kamara rendkívüli minőségellenőrzést rendelt el. Helyesen. Az érvelésnél, az elhúzódó vitáknál ismernie kell a valós helyzetet. Mert akármi is lesz e történet vége, az biztos, megváltozik a könyvvizsgálók munkája. Új korszak kezdődik náluk is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.