BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
vélemény

Erős kéz, gyenge kontroll

2015.06.29., hétfő 05:00

„Az autoriter főnökök kezdetben új csúcsokra vezetik a cégüket, idővel azonban elveszíthetik önkontrolljukat, és az egész vállalatot magukkal ránthatják a mélybe. Jó diktátorokra olykor minden cégnél szükség lehet, ha nem hagyják kontroll nélkül őket” – a Manager Magazin júliusi számában olvashatók majd e sorok egy olyan cikkben, mely a teljhatalmú cégvezérekről szól. Történetek sora bizonyítja, milyen sokat köszönhetnek hatalmas vállalatok azon vezérigazgatóiknak, akik céltudatosan építették a szervezetet, s kemény, sorsdöntő döntéseket hoztak. Történetek másik sora viszont azt bizonyítja, milyen sok kárt okoztak azon cégvezérek, akikkel egy idő után elszaladt a ló, azaz tévedhetetlennek, mindenkinél okosabbnak képzelték magukat. A tartós siker ugyanis könnyen vakká tesz, és az egyre halkabban elhangzó ellenérvekre süketté.

Elvileg a vállalati struktúrában léteznek ellenőrző szervek, azaz ellensúlyok, felügyelőbizottságok és igazgatótanácsok formájában. A gyakorlatban azonban egy diktatórikus hajlamokkal rendelkező, ámde tehetséges vezető könnyen túljár ezek eszén. Vagy úgy, hogy céltudatosan haladva, lassan minden posztra saját embereit ülteti be, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja az ellenvéleményeket. Ha fut a szekér, megteheti. Ilyenkor akadékoskodásnak látszik minden ellenvélemény, így egy idő után már akkor sem szólalnak meg a kételkedők, ha látják, vesztébe halad a vállalat. Így ha a főnök mögött ott a duzzadó profit, ami hosszú ideig megmarad, akkor az elaltatja a veszélyekre fogékony embereket is.

A német vállalatoknál különösen jellemző, hogy hosszú időre kapnak bizalmat a vezérek – derül ki a német Manager Magazin cikkéből, amit a magyar társ publikál júliusban. Sehol máshol nem cserélődnek olyan ritkán a főnökök, mint Németországban: siker esetén még a despoták is érinthetetlenek, egy ideig pedig a sikertelenséget is elnézik nekik. Hátha csak pillanatnyi megingás a csökkenő profit, vagy nem is tehet róla a vállalat, merthogy a piac alakul kedvezőtlenül, de mindjárt visszafordul a trend, s újra kezdődik a sikerszéria... Nem kezdődik. Vagy már soha nem lesz a régi, ha marad az autoriter főnök. Ám ha eltávolítják, akkor még nagyobb baj jöhet. Könnyen kiderülhet, hogy a siker mögött jó ideje már halmozódtak a gondok, és távoztával csak úgy dőlnek ki a csontvázak a szekrényből. Évekig tarthat, míg egy új vezető rendezi a sorokat, és a cég gazdálkodása ismét átlátható lesz. Sokszor éppen az ettől való tulajdonosi félelem tartja pályán, s pozícióban a kárt okozó vezetőt.

Meg az is, hogy pótolhatatlannak látszik az erős vezető. Mi lesz, ha még rosszabb jön utána? A despoták ugyanis hatalmi vákuumot és egy elbizonytalanodott csapatot hagynak maguk után, amely elszokott az önálló, felelősségteljes döntésektől. A Dortmundi Műszaki Egyetem kutatása szerint a vállalati főnökök vezetési stílusa fontosabb a cég boldogulása szempontjából, mint az üzleti terv – a cégvezér 15-20, a stratégia pedig csupán tíz százalékban járul hozzá a sikerhez. Érthető hát, ha sok év vagy akár évtizednyi siker után nehéz elküldeni a teherré váló főnököt is.

A Manager Magazin cikke a német vállalatvezetőket elemzi, a német üzleti környezetet, üzleti szokásokat idézi. Magyarokról nincs szó benne. Se üzletemberekről, se politikusokról. Az itteni viszonyok elemzése magyar kutatókra vár. S ha ez megtörténik, bizonyára szóba kerül a magyar politikai közeg, vagy a magyar miniszterelnök nemrégiben tett kijelentése is, mely a tudósítások szerint arról szólt, hogy Magyarországon nem erős intézményekre, hanem erős vezetőkre van szükség. Ahogy a német vállalati sztorik is jelzik, kétélű lehet ez a felállás. Egy erős vezető sikert sikerre halmozhat. Ideig-óráig, néha sokáig. Az ellenőrzés kiiktatása azonban gátlástalanná tehet. S bár valóban más az üzlet és más a politika, a hasonlóság sem lényegtelen. Az üzletben a profit növelése a lényeg, a politika a közjó gyarapításáról és az emberek életszínvonalának emeléséről, a nyugodt élet társadalmi-anyagi feltételeinek megteremtéséről szól. Ha ez nincs meg, akkor baj van. Még akkor is, ha fut a szekér.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.