BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álmokat kergető vasárnap délelőtt

2015.07.22., szerda 05:00

A vasárnapi kiskereskedelmi üzletek nyitvatartási szabályozója szellemiségében és szövegezésében is elsősorban a nagy láncok visszafogását célozza. Ám a legnagyobb gyomrost a kicsik kapták miatta, így egyáltalán nem meglepő, hogy egyetlen nagy lánc sem állt elő (hivatalosan) a jogszabály alóli kibújás ötletével, a piaccá válással. Csak a kicsik lógtak ki a sorból, bár a próbálkozások inkább segélykérésnek tűntek, mintsem forradalomnak.

A jogszabály szellemiségének megkerülése józan hozzáállás, annak felismerése, hogy a változó élelmiszer-fogyasztási szokások mellett a vasárnapi boltzárban a kisbolt nem lehet nyertes, tehát vagy vasárnap is nyitva tart, vagy inkább egész héten zárva van. A heti, havi nagybevásárlásokat nem a kicsiknél intézik a háztartások. A vasárnapi üzemszünet miatt a fogyasztó tudatosabban állítja össze kosarát, így borítékolható, hogy havi szinten jóval kevesebbszer keres fel kisboltot tejért, kenyérérét vagy a nagyobb árrés mellett értékesíthető sörért, üdítőért, friss zöldségért, gyümölcsért. Könnyen kiszámolható, hogy a kicsik nemcsak a vasárnapi forgalmukat bukják, hanem a kényelmi termékek értékesítéséből származó bevételek egy részét is.

Az online kasszarendszer – természetesen a közjó érdekében – nem engedi meg a kicsik ügyeskedését, nincs már lehetőség blokk vagy nyugta nélkül árusítani, áfát optimalizálni, fű alatt forgó készletet beszerezni. Nincs más lehetőségük rövid távon, mint a költségeket lefaragni, az átalakuló fogyasztási szokásokat túlélni, majd a szokások beágyazódásával a piaci réseket megtalálni.

Addig azonban a legnagyobb ráfordítás, a bérköltség visszafogása tűnik célravezetőnek, 2009–2010-ben is bejött. Vagyis a most tapasztalt kereskedelmi alkalmazotti létszámcsökkenés legnagyobb része arányosan a kisboltoknál jelentkezik. A kevesebb alkalmazott kevesebb időt fordít a boltra (tisztaságra, árukészlet-kezelésre, kényelmi szolgáltatásokra), amivel az üzlet akár lassú leépülési spirálba kerülhet egy olyan jogszabály miatt, amely az ő érdekét és nemzetgazdasági erősödését szolgálja.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.