BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görög matek

2015.07.06., hétfő 19:40

Nincs királyi út – ezt válaszolta a híres ókori görög matematikus, Eukleidész Egyiptom királyának arra a kérdésére, hogy a geometria megismerésének van-e könnyebb útja, mint az Elemek című művének elolvasása. 21. századi utódja, az új görög pénzügyminiszter, Efklídisz Cakalótosz alighanem ugyancsak tudja, hogy nem vezet királyi út a görög válságból kivezetést ígérő megállapodáshoz.

Sőt: ő tudja csak igazán, hiszen Görögország főtárgyalója volt a nemzetközi hitelezőkkel folytatott egyeztetéseken. Megtapasztalhatta már eddig is, hogy a görög oldal és a hitelezők olyanok, mint az euklideszi geometria párhuzamos egyenesei, amelyek sehol sem metszik egymást. A népszavazás eredménye után ráadásul ezek az egyenesek nagyon nehezen görbíthetők el egymás felé anélkül, hogy az EU és a görög kormány is csak annyi engedményt tegyen eddigi álláspontjához képest, amennyivel arcvesztés (vagy stílszerűbben: hitelvesztés) nélkül vállalható megállapodást köthetnek. Ezek az álláspontok ugyanis a legkevésbé sem metszőpontok.

Furcsának tűnhet, de a megállapodáshoz vezető úton Ciprasz kormányfőnek végül nagyobb terhet jelenthet a népszavazás „nemje”, mint ha az „igenek” győztek volna. Ezzel az eredménnyel a háta mögött ugyanis nem elfogadni, hanem elutasítani könnyű valamit, pláne olyat, ami hátrányosan érinti a görögöket. Márpedig nehéz elképzelni, hogy az unió belemenne olyan feltételekbe, amelyek nem érintik így a görög választókat.

Az EU-t, illetve a görög drámát eddig finanszírozó államokat ugyanis éppen az tartja fogva, hogy ne adjanak a görögöknek olyan engedményeket, amelyek aztán hivatkozási alapot jelenthetnek mások számára is a későbbiekben.

A felek azonban megállapodásra vannak ítélve, mert anélkül mindenki túl sokat veszít. Hiába győzött a görög kormányfő vasárnap, egyezség nélkül Pürrosz király szavait aktualizálva azt mondhatja majd Ciprasz, hogy még egy ilyen győzelem, és nem marad több euróm!

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.