BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszámíthatatlan kockázatok

2015.07.27., hétfő 05:00

Kiszámíthatatlan eredmény-előrejelzések és periódusvégi átértékelések, ismétlődő és megmagyarázhatatlan kilengések a pénzügyi kimutatásban – egy vállalatvezető számára ilyen és ehhez hasonló devizaárfolyam-kockázatból eredeztethető problémák okozhatnak fejfájást. Megfelelő kockázatkezelési folyamattal azonban a devizaárfolyam-ingadozásokból eredő bizonytalanság és stressz – vagy szélsőséges esetben pánik – is nagymértékben csökkenthető.

Devizakockázatot alapvetően devizapiaci kitettségek generálnak, amelyek a vállalati működés során tipikusan gazdasági tranzakciókból, számviteli átértékelődésből és konszolidációból (például nemzetközi operációk pénzügyi kimutatásainak lokális devizára való átforgatása), vagy az üzleti modell mögött meghúzódó gazdasági sajátosságokból (például világpiaci nyersanyagár-jegyzések alapján meghatározott árképzés) keletkeznek. Nem is kell távolra tekintenünk ahhoz, hogy ilyen ingadozásokat lássunk: az olaj árfolyama például tavaly ősszel fél év alatt zuhant a felére, most pedig a görög válság okozott szélsőséges ingadozásokat a piacokon. Az ilyen devizapiaci mozgások hatása elsődlegesen a cégek pénzügyi eredményességében, az eredménytervezés bizonytalanságában csapódik le, közvetett hatásként azonban akár adózási és tőkehelyzettel kapcsolatos problémákkal is társulhat.

Nem egységes, hogy a devizakockázat pontosan miért, hogyan, és milyen mértékben gyűrűzik be egyes vállalatok mindennapi működésébe, milyen direkt és indirekt hatásokkal kell számolni, milyen kockázatkezelési eszköztár és stratégia a legmegfelelőbb a negatív hatások csökkentésére. A lehető legrosszabb döntés azonban biztosan az, ha egyáltalán nem teszünk lépéseket annak érdekében, hogy a kockázat természetét vállalat specifikusan megismerjük és a lehetséges védekezési alternatívákat felmérjük.

Az alkalmazható eszköztár széles, azonban az egyes eszközök alkalmazhatóságát körültekintően kell mérlegelni. Már az esetek többségében legegyszerűbb megoldásként számon tartott derivatív tranzakciók alkalmazása is számos kérdést vet fel. Korántsem egyértelmű, hogy mekkora legyen a kereskedett névérték, milyen időtávra kössük a fedezeti tranzakciókat (egy adott időpontban kössük, vagy inkább „porlasszuk” azokat a kitettségek időtávján), továbbá, hogy milyen lehetőségek vannak abban az esetben, ha a tervezett árfolyamkörnyezethez képest csak kedvezőtlenebb fedezeti szintek érhetőek el a piacon.

A devizaárfolyamkockázat-kezelés témakörében készített felmérésünk eredményei alapján már egyre több vállalat fontolgatja az alternatív kockázatkezelési eszközök használatát. A legtöbb társaság derivatív tranzakciókat vagy természetes fedezési megoldásokat alkalmaz, de egyre nagyobb a részaránya azoknak a cégeknek, amelyek a kockázatkezelési tranzakciókat fedezeti elszámolással egészítik ki. Ez utóbbi megoldás kiemelkedő előnye, hogy a fedezeti tranzakciók eredményhatása pusztán abban a periódusban érzékelhető, amelyben a kezelendő kockázat eredményhatása realizálódik, ezáltal kisimítja az eredményességet, ráadásul adózási szempontból is optimális megoldást nyújt.

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb megoldást tudjuk kiválasztani, körültekintően kell meghatároznunk a kockázatkezelési stratégiánkat, és egy olyan folyamattal kell megtámogatnunk azt, amelynek keretében a teljes kockázatkezelési ciklust (keretrendszer feltételeinek megalkotása, kockázatazonosítás, kockázatmérés, kockázati válaszlépések meghozatala és végrehajtása, eredményességmérés, majd nyomon követés) lefedjük.

Kétségtelen, hogy a kockázatkezelés a pénzügyi optimalizáció talán legkomplexebb és legnehezebben átlátható része, azonban ha jól végzik, akkor óriási terhet tud levenni vállalatvezetők válláról. A helyesen meghatározott kockázatkezelési stratégia és a körültekintően kialakított kockázatkezelési folyamat csökkenti a pénzügyi teljesítmény volatilitását, a kockázati kitettségek megértése és megfelelő válaszlépések meghozatala révén pedig javítja a működési hatékonyságot, elősegíti a potenciális veszélyforrások korai azonosítását, és lehetővé teszi a proaktív beavatkozást.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.