BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem jó csodabogárnak lenni

2015.07.14., kedd 05:00

„Nyitottnak lenni megéri. Nyitott vállalatokként alapvető értéknek tekintjük, hogy munkatársainkat és partnereinket kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítéljük meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra.

Sikerünket annak is köszönhetjük, hogy nyitottak vagyunk. Nyitottak az új ötletekre, szokatlan megoldásokra, egymásra és a világra” – olvasható a Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés manifesztumában. Három cég (a Google, a Prezi és az Espell) voltak az alapítók, azóta 866 vállalat, egyesület és egyéb szervezet csatlakozott hozzájuk. Köztük olyan világcégek, mint a Microsoft, a Morgan Stanley, a Starbucks, az IBM, a PwC vagy a magyar gyökerű LogMeIn, Ustream és NNG. Csupa olyan cég, amelyeknél az innováció meghatározó, vagyis a gondolatok szabad áramlása, az elfogadó-befogadó légkör feltétele a sikernek.
Ahogy a Prezi alapítója fogalmazott: ennek a gondolkodásnak köszönhető, hogy munkatársaiknak nem kell otthon hagyniuk a személyiségük egy részét.

S ha a másság elfogadása beépül egy társadalom, közösség, vállalat gondolkodásába, akkor eltűnnek azok az akadályok, amelyek visszafognák az új gondolatok születését. Ha ugyanis valakit csak feltételekkel fogadnak el, ha nem viselkedhet-élhet úgy, ahogy szeretne, az frusztrált, rejtőzködő ember lesz, s energiájának jó része a szerepjátékra megy el. Arra, hogy olyannak látszódjon, amilyennek a többségi társadalom, közösség szeretné.
A Budapest Pride múlt heti rendezvénysorozata, a látványos demonstráció az elfogadásról, az eltérő nemi identitás létezéséről szólt. Egyenlő adók, egyenlő jogok – hirdette egy transzparens.

Józan ésszel nehezen érthető, miért halad nálunk olyan nehezen annak tudomásulvétele, hogy nemcsak bőrszínben, nyelvben, vallásban vagyunk eltérőek, de nemi identitásban is. Ráadásul ez nem választás kérdése, hanem születési adottság. Nehéz megérteni az elzárkózást, a tiltást azért is, mert Magyarország – gazdasági oldalról nézve – az egyik legnyitottabb ország Európában. A gazdasági teljesítmény zöme a külgazdasági kapcsolatokhoz kötődik. Az export meghatározó, és a kivitelben döntő az itt dolgozó külföldi vállalatok szerepe. Vagyis elemi érdek a nyitott, elfogadó gondolkodás. Különben frusztráltak, bezárkózók és egyre inkább alulteljesítők leszünk.

Az innovációban ez már bekövetkezett. Mi, magyarok gyakran jellemezzük úgy magunkat, hogy innovatív, kreatív nép vagyunk. A valóság ennél bonyolultabb. Már az Európai Unióban sem tartozunk az innovációs élvonalba. Az ott felállított négy csoport közül (vezető innovátorok, követő, mérsékelt és leszakadó innovátorok) Magyarország a harmadikba, a mérsékelt innovátor kategóriába tartozik már egy ideje. Az okokról ritkán beszélünk, inkább őrizzük a sokszor már csak szavakban létező „innovatív nemzet” illúzióját. A múlt rabjává váltunk, miközben a jövő elhúz mellettünk.

Miért szorulunk vissza innovációban? Egyre határozottabb az a vélemény, hogy ez a társadalmi (vissza)fejlődés miatt van így. Nem tud tartósan működni, hogy a gazdaság innovatív, de a társadalom bezárkózó, az idegeneket, a másságot elutasító, gyűlölködő.

A sokszínűség a gazdaságban eredményességet növelő tényező, a társadalomban meg az utálat tárgya. A Budapest Pride-hoz nevüket adó cégek éppen ezért a nyilvános kiállást választották. Nemcsak a saját vállalatukban akarnak elfogadó, befogadó közeget, hanem az egész országban. Lehet szigetként létezni, s amolyan csodabogárszerepet eljátszani, de üzletileg ez nem kifizetődő. Túl sok energiát vesz igénybe a másság megőrzése, a munkatársak felszabadítása a társadalmi béklyók alól. Ilyen kettősségben még az is frusztrálttá válhat, aki normálisan gondolkodik. Ha a társadalom másfajta gondolkodást sulykol, nehéz az egyénnek ettől függetleníteni magát.

Vagyis Magyarország elemi gazdasági érdeke a nyitott, elfogadó gondolkodás. Lehet persze a homofóbiát is választani. A következmény egy lecsúszó, rosszul élő, ingerszegény társadalom lesz. Tele frusztrált, gyűlölködő, elégedetlen emberrel.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.