BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az újjáéledés lehetősége

2016.01.26., kedd 05:00

A kedvező belföldi gazdasági folyamatok és az elmúlt években a startup cégekbe pumpált tízmilliárd forintok mostanra elvileg kedvező lehetőséget teremtenek a magántőkealapoknak arra, hogy a következő években jelentősen bővítsék magyarországi portfólióikat. A magántőkealapoknak lényeges szerep jut a piacon. Célkeresztjükben elsősorban a belföldi és az exportpiacokon felnőni képes, belátható időn belül megfelelő márkaként ismertté váló, dinamikus cégek állnak, amelyeknek fejlődéséhez befektetéseikkel többféle módon is hozzájárulnak: a pótlólagos növekedési lehetőségek biztosítása mellett minőségi menedzsmentképességekkel, vállalatirányítási standardokkal és más szektorokra vonatkozó tapasztalatokkal is felvértezik őket.

Bizakodásra adhatna okot, hogy jelentősen nőtt a befektetett kivásárlási és növekedési tőke összértéke az elmúlt időszakban, de kelet-közép-európai régiós tapasztalatainkból kiindulva azt érzékeljük, hogy továbbra is számos tényező gátolja a hazai magántőke-befektetéseket. Az egyik ilyen a belső piac mérete, ami objektív adottság. A magántőke szempontjából elengedhetetlen, hogy a célpontként kiszemelt cég megfelelő méretű legyen. A miénkhez hasonló magántőkealapok 6–15 milliárd forintot fektetnek be minden egyes alkalommal, és egy tízmilliós belső piaccal rendelkező országban igencsak korlátozott számú cég jut el abba az életciklusba, hogy hatékonyan tudjon ekkora összeget kiemelkedő belső piaci vagy megalapozott exportpiaci terveinek megvalósítására fordítani.

A másik tényező olyan adottság, amelyet egy ügyes gazdaságpolitika képes befolyásolni. Magántőke-befektetőként a megfelelő növekedési kilátásokkal, jó piaci adottságokkal rendelkező céggel együtt a menedzsmentbe is befektetünk. A kiszemelt cégekben gyakran találunk okos embereket jó elképzelésekkel. Őket a tőkén kívül elsősorban úgy tudjuk erősíteni, hogy segítünk kialakítani egy olyan struktúrát – általában professzionális standardok alapján működő menedzsment csapat formájában –, amivel egy újabb vállalatirányítási szintre lépve jelentősen kitágítjuk a mozgásterüket. Ez gyakran azért nehéz, mert az elmúlt években rengeteg tehetséges szakember, kiváló mérnök és gazdasági szakértő vállalt munkát az EU gazdagabb országaiban, és szakértelmük ebben a szegmensben is egyre jobban hiányzik.

Néhány ígéretes jelet is látunk arra, hogy a magántőke-befektetések szerepe tovább erősödhet a következő években. A keresletet erősíthetik például családi vállalkozások: olyan, a kilencvenes évek elején-közepén alapított cégek, amelyek az elmúlt két évtizedben sikeres pályát futottak be, ám mára a legtöbbször még nyeregben lévő alapító menedzsmenttulajdonosi kör úgy érzi, elérkezett az idő a kiszállásra. Sok első generációs cégtulajdonos találkozik mostanában ezzel a dilemmával, ők a stafétaátadást családi utánpótlás és előre kidolgozott forgatókönyvek híján végül külső befektetők bevonásával oldják meg.

A másik pozitív jel a kockázatitőke-szegmens erősödése. Nagy szükség van erős, a magvető és a startup fázisokban befektető kockázatitőke-szektorra, amely megteremtheti a következő generációs közepes méretű cégeket: ezeket tudják átvenni ötödik-hatodik körös befektetőként a magántőkealapok. Ugyanakkor a Jeremie- és egyéb startupprogramoknak a fent vázolt menedzsmentproblémák megoldásában is fontos szerep jut, mivel az érintett vezetők menedzsmentszemléletét is erősítik. Számos tehetséges fiatalt tudnak így az országban tartani – ők Magyarország leendő sikeres nagyvállalati vezetői. Ezért nem vitás, hogy a tisztán kockázatitőke-alapú startupbefektetések, illetve a Jeremie-programok pozitív hatással bírnak a hazai vállalatok fejlődésére, de a sikerért a kormánynak is tennie kell kedvező szabályozói környezet kialakításával.

Összességében elmondható, hogy a magyar gazdaság általános növekedése ígéretes kilátásokat biztosít a magántőkealapoknak is a következő években. Jó eséllyel számos sikeres vállalat felbukkanására számíthatunk. Több szektorban látunk jelentős potenciált, ezek közül talán a fogyasztói termékek és szolgáltatások, illetve az IT területein lehet különösen jó lehetőségeket találni a magántőke-bevonásra. Ám az ígéretes forgatókönyvek csak szigorú feltételekkel tudnak maradéktalanul megvalósulni, amelyek a következők: kiszámítható, megrázkódtatásoktól mentes gazdaságpolitikai háttér, hosszabb távon is fenntartható gazdasági növekedés, illetve a hazai vállalkozások fejlődésének hatékony támogatása. Ezt a kombinációt ugyan nem könnyű elérni, de jó lenne a további lépéseket mielőbb megtenni, mivel még nem minden tehetség vándorolt külföldre.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.