BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Brexit

Brexit? De miből is?

2016.04.20., szerda 05:00

Nem kell már sokat várnunk június 23-ig, amikor megtörténik az év két legfontosabb választásának egyike: marad-e vagy sem Nagy-Britannia az Európai Unió tagja. (A másik nagy jelentőségű választás az óceánon túl lesz.) A brit ügy közgazdasági, üzleti vonatkozásairól rengeteg elemzés született. Élég számú ahhoz, hogy a távozás híve ugyanúgy találjon magának tetsző prognózist, mint a bent maradás pártján levő. Az elemzések nagyobb fele a kilépéshez a britekre nézve egészében véve negatív mérleget rendel, két fő tényező alapján. Az egyik a City mint pénzügyi központ várható térvesztése, a másik pedig az, hogy a kontinens országaival sokat kereskedő ország kiszorulna az uniós szabályalkotásból, így olyan regulációkhoz kellene igazodnia, amelyekre kiválás esetén nem lenne közvetlen ráhatása.

A briteket pragmatikus embereknek tartják (az amerikaiakat is), és ilyen alapon gyakran hallani, hogy a szavazófülkében nem az érzelmek, hanem a józan számítások motiválják majd a választót. Ebben azonban nem igazán hiszek. Az eldöntendő kérdés nyelvileg ugyan egyszerű, de az uniós tagságból fakadó előnyök és hátrányok mértéke, azok társadalmi megoszlása roppant összetett ügy. Ráadásul a következmények további eseményektől függnek, főként attól, hogy egy esetleges válás esetén mi is történne. A legvalószínűbb egyébként az, hogy rövid távon nem állna be semmi lényegi változás éppen abban, ami az exit híveinek legfőbb érve: az uniós szabályozás. Az uniós normák ugyanis mindaddig érvényben maradnak, amíg egyenként, kemény munkával felváltják brit szabályokkal. Amelyek – ne legyen illúziója senkinek – nem különböznek, mert nem is különbözhetnek, nagy mértékben a mai regulációtól. Mert ha a britek valóban pragmatikusak, akkor a Csatornán túli négyszázmilliós piac standardjaitól érdemben nem térnek el.

Megjegyzem, pragmatikus vagy sem, az átlag brit elég tájékozatlan arról a szisztémáról, amelyről nemsokára voksával véleményt nyilvánít. Az Eurobarométer tavalyi felmérése képet adott arról, hogy mit tudnak az unió nemzetei a fennálló viszonyokról. Miként vélekednek például arról, hogy vajon Svájc tagja-e az EU-nak. (Nem tagja, persze.) Hogy az Európai Parlament képviselőit a tagállamokban közvetlen választással választják-e meg. (Igen.) Hogy igaz vagy téves az az állítás, amely szerint „az EU-nak jelenleg 28 tagja van”. (Igaz.) Nos, a britek 41 százaléka nem tudja vagy rosszul tudja a svájci tagság dolgát, 39 százaléka téves hitben vagy tudatlanságban van az EP-választás módját illetően, és 28 tagállamról csak a válaszadók 53 százaléka tud. Száz brit közül 28 képes e három egyszerű ténykérdésre helyes választ adni. (A magyar adatok jobbak ennél [45 százalék], amivel a franciákat vagy a hollandokat is lepipáljuk tárgyi tudásban.)

De egyelőre nem rólunk van szó. Akik szavazni fognak a brit bent maradás vagy az egyelőre körvonalazatlan feltételrendszerű távozás ügyében, túlnyomórészt nyilvánvalóan eléggé tájékozatlan az érdemi vonatkozásokban. Szavazóként politikusaikat követik, vagy éppen azokat utasítják el, a sajtó üzeneteit ismételgetik, vagy éppen azokat tagadják. A benn maradás híveinek győzelme után is lesznek változások, de a kilépés megszavazása esetén kell hatalmas munkával meghozniuk az uniós szervezeteknek, a tagállami kormányoknak, valamint az üzleti szereplőknek azokat az intézkedéseket, amelyek az egymásra utalt nemzetek közötti együttműködés fenntartásához szükségesek. Nem is olyan indokolatlan tévedés Svájcot EU-tagnak hinni: a helvétek kint maradva is rengeteg vonatkozásban igazodnak az uniós normákhoz. Egy esetleges Brexit sem annyira a brit társadalomra, mint inkább a 27-ekre lenne drámai hatással. És nem elsősorban pénzügyi-gazdasági vonatkozásban. De ennek taglalását hagyjuk meg nyárra.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.