BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump

Trump esélye: jövedelemátcsoportosítás a középosztály felé

2017.04.24., hétfő 05:00

A Trump-adminisztráció komoly kihívással néz szembe 2017-ben a gazdaság stratégiai irányvonalainak kijelölése kapcsán. Egyszerre kívánja csökkenteni a személyi jövedelemadó és a vállalati adó terheit, illetve hatalmas infrastruktúra-beruházásokkal és a feldolgozóipar újjáélesztésével felpörgetni a gazdaság növekedését, közben fenntartani a jó viszonyt a Republikánus Párt és saját elnöki kampányának befolyásos támogatóival. Ez így együtt nehezen lehetséges. Az adócsökkentések léket ütnek a költségvetés bevételi oldalán, az infrastruktúra-beruházások pedig többletkiadással járnak, miközben a remélt gazdasági növekedés, amelynek hozadékából a költségvetési hiány kitermelhető, csak később jelentkezik.

Ennek az egyensúlynak a megtalálása újszerű szakpolitikai megközelítéseket és stratégiai látásmódot igényel. Magyarország jó példaként szolgálhat ehhez, hiszen egyszerre sikerült számottevő gazdasági növekedést elérnünk és jövedelmeket átcsoportosítanunk a középosztálybeli családoknak, miközben hazánk külső tartozása több mint 40 százalékponttal csökkent a GDP arányában, és az államadósság 10 százalékponttal mérséklődött hat év alatt. Mindez ráadásul a 2008–2009-es gazdasági válság negatív hatásainak ellenére. 2010 óta a magyar kormányzat rendkívül pragmatikus gazdasági és szociálpolitikai intézkedéseket hozott, amelyek megerősítették a családokat és a vállalkozásokat. Radikális irányváltást hajtottunk végre 2010 után, a korábbi adósságvezérelt (a gazdasági növekedés alapját a külföldi hitelek és a növekvő államadósság jelentették) növekedési modellről a munkaalapú növekedési modellre átállva, amelyben a gazdasági növekedés alapját már a növekvő foglalkoztatottságból és a növekvő bérekből fenntartható módon növekvő fogyasztás és az export jelenti. 2010–2016 között a reálgazdaság 12 százalékkal nőtt, míg a nettó reálbérek családi adókedvezményekkel együtt 23 százalékkal emelkedtek. Előrejelzésünk szerint a magyar gazdaság 2018-ban és 2019-ben is fenntartható pénzügyi pályán marad, és reményeink szerint a beruházások újra visszatalálnak a válság előtti szintjükre.

Fontos eleme volt ennek a megközelítésnek az átmeneti szektoriális különadók bevezetése. A különadók olyan üzleti szektorokat érintettek, amelyek a válság előtti növekedésből az átlagnál nagyobb arányban vették ki a részüket a monopol-, oligopolpiacaikat jellemző korlátozott versenynek és a tökéletes piacinál magasabb árazásnak köszönhetően. A különadók közé soroljuk a pénzügyi tranzakciókra, a dohánytermékek értékesítésére, a telekommunikációs szektorra, a reklámokra, a kiskereskedelemre, a közműszolgáltatókra és biztosítókra kivetett terheket. Az Egyesült Államokban jelentős számú vállalatnak vannak olyan mértékű készpénztartalékai, amelyek a magyar tapasztalatokhoz hasonlóan egyfajta pufferként szolgálhatnak, vagyis az átmeneti különadók kivetése nem okozna fennakadást működésükben, illetve nem rontaná profitabilitásukat és piaci értéküket. A Moody’s beszámolója szerint a legnagyobb amerikai vállalatok 1700 milliárd dollár értékű készpénzállománnyal rendelkeztek 2015 végén. Az adók elkerülése érdekében a legnagyobb amerikai vállalatok készpénzállományuknak átlagosan 72 százalékát külföldön tartják.

Az ismertetett forrásokból származó többlet-adóbevételek lehetővé tették a magyar kormányzat számára, hogy csökkentse az államadósságot, ami a nemzetközi pénzügyi környezet kedvező alakulásával együtt a csökkenő kamatköltségeken elért, jelentős, 1-1,5 százalékpontos megtakarításokhoz vezetett. Az egykulcsos személyi jövedelemadó (15 százalék), a munkahelyvédelmi akcióterv, illetve a családi adókedvezmények rendszere együttesen évente a GDP hozzávetőleg 2,5 százalékát csoportosítja át a középosztálybeli családoknak, növekvő lakossági fogyasztást és gazdasági növekedést eredményezve.

Az intézkedések költségeit kezdetben a fentebb bemutatott átmeneti különadók, illetve a csökkenő kamatterheken elért megtakarítások fedezték, míg a növekedés motorját hosszabb távon a pénzügyileg fenntartható módon növekvő lakossági fogyasztás és a reményeink szerint 2017-től beinduló üzleti beruházások adják majd.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.