BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Donald Trump

A Trump-trauma

2017.05.27., szombat 09:00

Az elmúlt pár hét legfőbb piacbefolyásoló eseménye a Donald Trump körül kialakult botránysorozat volt, amely valószínűleg a jövőben is beszédtémát szolgáltat a gazdasági és politikai elemzőknek. Ahhoz, hogy megérthessük, mit jelent ez az egész a piacoknak, érdemes egy kicsit visszanyúlni az időben.

Trump 2016. november 8-án megnyerte az Egyesült Államok elnökválasztását, majd ezzel elindította a „Trump-ralit”. November eleje és május közepe (a botrány kirobbanása) között 17-18 százalékot emelkedett a Dow Jones tőzsdeindex, és az S&P 500 is 15 százalékot ralizott. A piaci idegességet mérő VIX mutató, amelyet félelemindexként is emlegetnek, a november eleji 22,5-ről május közepére 10 százalék alá süllyedt. A dollár eközben az euróval szemben a nagy eufória közepette benézett 1,04 alá is. Aztán valami eltört.

Május közepére megsokasodtak a Trump körüli botrányokról szóló hírek, melyeket három fő ágra lehet felfűzni. Az egyik, régebbre visszanyúló téma, hogy az FBI vizsgálatot folytat, hogy felderítse, jelen volt-e orosz befolyás az elnökválasztáson. Ez Trump számára igen érzékeny téma, és már többször is magyarázkodnia kellett emiatt, közben néha magának is ellentmondott. Mindeközben napvilágra került, hogy a korábban lemondott nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn török lobbista volt, erről pedig Trump is tudott. Ráadásul ezt Trump korábban tagadta. A harmadik szál, hogy Trump kirúgta az FBI igazgatóját, James Comey-t, aztán persze fény derült a háttérre: állítólag Trump már februárban megkérte Comey-t, hogy az FBI hagyjon fel az orosz szálak felgöngyölítésével.

Forrás: AFP

Ez a hírhalmaz csupán egy hét termése, nem csoda, hogy a piacok bizalma megrendült. A tőzsdék hirtelen 2 százalékkal zuhantak, a félelemindex 16 százalékra ugrott, a dollár pedig az 1,13-as szint közelébe gyengült az euróval szemben. Ráadásul belengették az amerikai politikában impeachment néven emlegetett felelősségre vonási eljárást. Elméletileg ennek a végeredménye akár az is lehet, hogy az elnököt eltávolítják a hivatalából. Az első piaci reakció tehát nem meglepő: pánikszerű visszavonulás. Aztán ezen a héten megint megjelentek az örök optimisták a piacokon, és a hirtelen zuhanást látványos korrekció követte, amivel gyakorlatilag majdnem vissza is tértünk a botrány előtti kiindulópontra. De mi okozta a hirtelen előtörő optimizmust?

A felelősségre vonási eljárásnak három lehetséges kimenetéről beszélnek. Ebből kettőt a piac pozitívnak tart. Az első talán a legkézenfekvőbb: a vizsgálat gyorsan lezajlik, nem találnak semmit, és ezzel Trump megerősödik. Ez pedig újabb erőt adhat neki, hogy végigvigye gazdaságélénkítő programját, talán nagyobb támogatottságra talál a kongresszusban. A második lehetséges kimenet, hogy Trump lemond. Hogy mi ebben a jó? Mike Pence alelnök lépne a helyébe, amivel a gazdaságpolitika irányvonala nem változna, tehát továbbra is lehetne számítani az élénkítőcsomagra, viszont Trump megosztó személyisége már nem okozna zavart az erőben. Sőt, elemzők szerint Pence sokkal jobb kommunikátor is. Ezt jól mutatja, hogy a korábbi rali és a mostani visszaigazodás sem Trumpnak szólt, hanem a gazdaságot élénkítő intézkedésekről szóló politikának.

A harmadik és egyben legrosszabb kimenet a hosszasan elnyúló vizsgálat, amely folyamatosan tár fel visszásságokat, de ezek ellenére Trump ragaszkodik az elnöki székhez. Zárójelben megjegyezném, hogy egy ilyen forgatókönyv végén az elnök kongresszus általi eltávolítása ismét csak pozitív kimenetelnek számít, csak épp az odáig vezető út lenne sokkal fájdalmasabb a piacok számára.

Az egész sztorit pedig csak megfűszerezi, hogy a botrányok már a fogadóirodákat is inspirálták. Jelenleg 40 százalék az esélye, vagyis 2,5-szeres pénzt fizetnek azért, ha valaki Trump lemondására fogad, és nyer. Emellett 48 százalék esélyre adják, hogy Trump nem tölti ki a mandátumát, bármilyen oknál fogva. De persze arra is fogadhatunk, hogy Trump bejelenti, hogy létezik a földön kívüli élet: ezzel a tétünk 21-szeresét lehet visszanyerni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.