BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új impulzusok

Óriási felfordulásokat láthattunk a múlt hét vége óta a nemzetközi részvény- és kötvénypiacokon. A zavart az amerikai bérinfláció gyorsulásának első jelei, ennek nyomán pedig az inflációs aggodalmak hirtelen megjelenése okozta. De ne szaladjunk ennyire el
2018.02.11., vasárnap 08:45
Fotó: Picture-Alliance/AFP

Óriási felfordulásokat láthattunk a múlt hét vége óta a nemzetközi részvény- és kötvénypiacokon. A zavart az amerikai bérinfláció gyorsulásának első jelei, ennek nyomán pedig az inflációs aggodalmak hirtelen megjelenése okozta. De ne szaladjunk ennyire előre.

A világgazdaság növekedése a tavalyi év végére már hat esztendeje nem látott szintre gyorsult.

Számunkra pedig különösen örvendetes, hogy az euróövezeti növekedés még az amerikait is kissé meghaladta. Minden konjunktúramutató további élénkülést jelez előre, miközben az inflációnak – az egyre feszesebb munkaerőpiacok ellenére – továbbra sincs nyoma, legalábbis az öreg kontinensen. Ráadásul a gazdasági növekedés új impulzusokat is kap, ami akár pozitív meglepetést is okozhat a már eddig is megemelt növekedési előrejelzésekhez képest.

Forrás: AFP

Közismert, hogy tavaly év végén az Egyesült Államokban jelentős adóreformot fogadtak el. Az adócsökkentések hatására az amerikai vállalatok egymás után jelentettek be fizetésemeléseket, vagy legalábbis extra bónuszfizetést. Ez részben már meg is jelenhetett a múlt pénteken közzétett, nagy aggodalmat okozó amerikai bérstatisztikákban. Az emelkedő bérek ugyanakkor a fogyasztást is gyorsíthatják. Az adócsökkentéseknek köszönhetően egyes óriáscégek úgy döntöttek, hogy a külföldön tartott hatalmas készpénzvagyonukat hazahozzák és befektetik, s nem zárható ki, hogy mások is követni fogják a példájukat. Mindezek hatására az amerikai gazdaság idén tovább gyorsulhat, kedvező lehetőséget teremtve az oda exportáló gazdaságoknak is, amiből a világgazdaság is profitálhat. Ám az infláció gyorsulása is várható, ezért nem okozhat meglepetést az amerikai állampapírhozamok emelkedése.

Inkább az volt meglepő, hogy a hozamok a múlt hétig a hosszú oldalon kevésbé nőttek, így a görbe túl lapossá vált a tengerentúlon.

Noha a piacok már elkezdték árazni az idén várható kamatemeléseket, a hosszú oldal későn ébredt. Így az emelkedés is váratlan gyorsasággal ment végbe, megrázva a részvény- és kötvénypiacokat, miközben a növekedési és vállalati eredménykilátások még javultak is. Az amerikai részvénypiacra persze ráfért a korrekció, e papírok – ha nem is túlzott mértékben – túlárazottak voltak, így alkalom nyílt az átárazódáshoz.

Nem kell azonban messzire menni új impulzusokért. Noha a német koalíciós tárgyalások még nem értek véget (így a részletes kormányprogram sem ismert), azt már lehet tudni, hogy a költségvetési többletet feltehetően elkölti a felálló régi-új koalíciós kormány. Márpedig van mit, hiszen a német költségvetés tavaly 38 milliárd euró feletti, azaz a német GDP 1,2 százalékának megfelelő pluszt ért el. Ennek egy részét oktatási, digitális infrastrukturális, lakáspiaci beruházásokra költhetik, miközben kedvező változások lehetnek a személyi jövedelemadózásnál is. Tehát a német gazdaság kaphat egy kisebb fiskális ösztönzést, ami az európai gazdaságokra nézve is pozitív hatással lehet, tompítva a német többlettel kapcsolatos kritikákat. Kellemes meglepetést válthat ki a francia gazdaság, ahol a tavaly megválasztott államfő reformintézkedései érhetnek be, bár itt nem volt lehetőség fiskális élénkítésre a 3 százalék feletti államháztartási hiány miatt. A legfrissebb felmérések szerint a cégek munkaerő-felvételi kedve máris fokozódni látszik, mi­után a munkaerőpiaci szabályozásokat lényegesen lazították.

Elvileg az euróövezetben is felütheti fejét az infláció, ennek azonban továbbra sincs jele.

Egyrészt jó néhány tagállam küzd még kihasználatlan kapacitásokkal, amelyek kibocsátása még a válság előtti szintet sem érte el, másrészt az euró erősödése megfoghatja az inflációt. Az euró erősödése amúgy is okozhat még fejfájást az EKB vezetésének, így az uniós bank aligha kapkodja el a monetáris szigorítást.

Magyarország számára kedvező, hogy mind az amerikai, mind az európai gazdaságokban marad az élénkülés, ezért nálunk is magasabb lehet a gazdasági növekedés a korábbi várakozásokhoz képest. Bár hosszú hozamaink megugrottak, még mindig arra számítunk, hogy a sérülékenység további csökkenésével és a megítélésünk javulásával kockázati feláraink újra mérséklődhetnek. Ám a januárban látott, rekordalacsony hozamokra – a nemzetközi hozamok emelkedése mellett – már kevésbé lehet számítani.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.