BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Magyar Egészségipari Gyártók Szövetsége

Alacsony a szegmens belpiaci súlya

A hat legnagyobb magyar tulajdonosi hátterű orvostechnológiai cég exportja és belpiaci részesedése növelését célozta meg – mondta a Világgazdaságnak Kern József, a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségének felügyelőbizottsági tagja.
2019.09.19., csütörtök 14:11
Magyar Egészségipari Gyártók Szövetsége Végh József Diagon Kft.
Fotó: Budapest 20190916 Kern József Diagon Kft. igazgató a MAGYAR EGÉSZSÉGIPARI GYÁRTÓK SZÖVETSÉGÉNEK A VEZETŐJEfoto:Kallus György/Világgazdaság/KALLUS GYORGY

Milyen céllal alapította meg tavaly hat, hazai tulajdonú egészségipari cég a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségét?

Azért alapítottunk külön szervezetet, mert úgy éreztük, hogy bár több szervezet is létrejött az orvostechnikai ipar képviseletére, a piac sokszínűségéből adódó sokféle érdek miatt a hazai ipar védelme nem jelent meg markánsan. A Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségének tagvállalatai a magyar tulajdonú hazai orvostechnikai eszközgyártók exportjának a 80 százalékát adják, 1300 főt foglalkoztatnak, beszállítóikon keresztül pedig ennek legalább a háromszorosát. Ez elég jelentős teljesítmény ahhoz, hogy a gazdaságfejlesztéssel foglalkozó kormányzati szakértők partnerként tekintsenek ránk.

Kern József
Fotó: Kallus György / VG

Mely cégek a tagvállalatok?

A Sanatmetál, a Control-X Medical, az Innomed, a 77 Elektro­ni­ka, a Mediso és a Diagon. Tavalyi együttes árbevételük meghaladta az 54 milliárd forintot, ebből 36,5 milliárd exportból származott. Négy szakterületen gyártanak és forgalmaznak eszközöket. Kapacitásuk alapján a hazai kereslet 80 százalékát ki tudnák elégíteni.

Egy konferencián azt mondta, hogy az érintett hazai cégek 70 százaléka nem tud megfelelni a jövő májusban életbe lépő, szigorú uniós szabályozásnak. Ennek milyen következményei lesznek?

A hazai orvostechnikai ipari cégek rendkívüli kihívás és egyben lehetőség előtt is állnak: a piac évente várhatóan 5-6 százalékkal nő. A kötelező érvényű uniós rendelet nagyon szigorú feltételeket támaszt, ami miatt például saját cégemnél, a Diagon Kft.-nél 50-60 millió forintot költöttünk az új dolgozók felvételét is megkövetelő nyilvántartási és termék-nyomonkövetési rendszer bevezetésére. Ezt egy kisvállalkozás nem engedheti meg magának.

 

A teljes interjú a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.