BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
home office

Digitális oktatás és home office

Az egész IT-szektor megmozdult annak érdekében, hogy a cégek hatékonyan és gyorsan tudjanak reagálni a járvány kihívásaira. Vélemény.
2020.03.24., kedd 17:37

A kínai Vuhan városából 2019 decemberében indult koronavírus-járvány alaposan felforgatta a világ megszokott mindennapjait. Országok zárkóztak be, lezárták a határaikat, mindennapi életünket szabályzó és korlátozó intézkedéseket vezettek be gyakorlatilag a világ minden táján. Az első ilyen – és talán az egyik legfontosabb – intézkedés az iskolák bezárása volt Magyarországon is. Itthon 1,2 millió gyerek jár általános vagy középiskolába, és bár kezdetben csak az egyetemeket érintette a döntés, pár nap múlva kiterjesztették az összes közoktatási intézményre.

Azonban ez nem jelenti az oktatás automatikus leállítását, a diákoknak biztosítani kell a tanulás lehetőségét. Nincs rendkívüli tanszünet, mind a diákoknak, mind pedig a tanároknak igazodniuk kell az új helyzethez. A vírus terjedése és a várható intézkedések mellett a hírekben és a közösségi médiában a második legfontosabb téma a távoktatás megszervezése és az ahhoz kapcsolódó eszközök listázása volt. A különböző internetes telekommunikációs alkalmazások mellett a hagyományos eszközök, például a televíziós csatornák ajánlása is a hírek középpontjába került. (Az M5 csatorna a korábbi műsorstruktúrát átalakítva oktatási anyagokat is sugároz, elosztva a különböző iskolai korosztályok számára.)

A tech cégek szintén rendkívül gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre.

Az amerikai székhelyű Adobe­ szoftverfejlesztő mindig is élen járt az innovatív technológiák terjesztésében. A 2013-as évtől a hagyományos dobozos szoftverek forgalmazásáról gyakorlatilag teljes egészében átállt a felhőalapú, éves előfizetéses licenckonstrukciókra, ami jelentősen megkönnyíti a licencek használatát otthoni környezetben is.

Fotó: Shutterstock

A cég szinte elsőként tett közzé sajtóközleményt a héten. Ennek értelmében a Covid–19 járvány megfékezését célzó, oktatási rendszert érintő változások támogatására május 31-ig a diákok és a tanárok számára ingyenesen elérhetővé teszi a Creative Cloud teljes eszközrendszerét, abban az esetben, ha az iskola rendelkezik előfizetéssel bármelyik Creative Cloud termékre. A közleményben az áll, hogy a tanárok és a diákok az iskola bezárása után ideiglenes, úgynevezett temporary licenceket kapnak otthoni használatra, tanítási és tanulási célokra. Ezek a licencek a Creative Cloud teljes termékpalettáját lefedik, idetartozik többek között a Photoshop, az InDesign, az Acrobat és az Illustrator is. A licencek az előzetesen megjelölt 2020. május 31-ig érvényesek, vagy addig, amíg a diákok visszatérhetnek az adott oktatási intézménybe. A májusi dátumot követően – hacsak nem hosszabbítják meg a temporary licencek érvényességét további időszakokra – a szervezet vissza fog térni a korábbi jogosultsági szintekhez és licenchasználati feltételekhez. A cégek és szolgáltatások listája folyamatosan bővül, a Microsoft a Teams segítségével, a Google a Google Tanteremmel segít az oktatási nehézségek leküzdésében.

Az oktatás átszervezése és az online térbe való átültetése mellett a legnagyobb fejtörést a vállalatoknak ma az otthoni munka megszervezése okozza.

Természetesen ez csak bizonyos cégek számára alternatíva, jellemzően a szolgáltató szektorhoz tartozóknak, ahová például az IT-állások zöme is tartozik. Ettől az ágazattól eddig sem volt idegen a távmunka, bár jóval kevesebben éltek ezzel a lehetőséggel, mint ahányan megtehették volna. Ezek mögött egyrészt a technikai hiányosságokból adódó problémák álltak, másrészt rengeteg ellenérzés volt magával a távmunkával szemben.

Az újonnan kialakult helyzetben a cégeknek át kell gondolniuk a home office stratégiáikat. Egyre több hír szól arról, hogy az elmúlt pár napban a vállalatok laptopvásárlásai meredeken megugrottak, aminek a hátterében nyilvánvalóan az otthoni munkavégzésre való fokozatos áttérés húzódik. Informatikusként vagy licencmenedzserként ugyanarra kell figyelni, mint az eszközök céges környezetben történő használatánál: érvényes és jogtiszta szoftvereket kell biztosítani a felhasználók számára. Hordozható laptopoknál nem okoz problémát az otthoni munkavégzés, érvényes licenccel távolról is tud dolgozni a munkavállaló. Fontos a technikai háttér megteremtése is, például VPN-kapcsolat esetén a megfelelő szoftverek biztosítása, illetve a megfelelő jogosultsági szintek meghatározása és beállítása.

Nehezebb a helyzet akkor, ha a cég alkalmazottja a saját, otthoni eszközéről tudja csak elérni a céges felhasználói környezetet, de természetesen erre a szituációra is lehet választani a technikai megoldások közül, például valamilyen Desktop- vagy Service-technológiát, esetleg Remote Desktop Services szolgáltatást. Viszont gondolni kell arra is, hogy ez a megoldás mennyire megfelelő az IT-biztonság szempontjából. Magától értetődőnek tűnhet, de a távmunkához fontos a megfelelő internetkapcsolat is, ami főleg a vidéki munkavállalóknál lehet problematikus. Szerencsére a napokban mindhárom mobilszolgáltató mindenkinek ajándék pluszinternetet biztosított, ezért lassú otthoni net esetén privát hotspot használatával is lehet hatékonyan dolgozni.

Óráról órára, napról napra nő azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek bejelentéseikkel segítik a cégeket abban, hogy minél gyorsabban és zökkenőmentesebben át tudjanak állni az otthoni munkavégzésre.

A magyar fejlesztésű belső kommunikációs szoftvert, a CEHQ-t a gyártó minimum hatvan napra ajánlotta fel ingyenes használatra, segítségével bármely hazai telephellyel rendelkező cég díjmentesen használhatja a szolgáltatást egyedi kommunikációs céljaira. A szintén magyar hátterű LogMeIn az alapításától kezdve olyan applikációkon dolgozik, amelyek a helytől független, távoli munkavégzést támogatják. Globális cégről lévén szó, friss tapasztalataik vannak az ázsiai folyamatokról, ahol jelentősen megnövekedett bizonyos szoftvereik használata. Éppen ezekből a tapasztalatokból okulva, segítve a hazai egészségügyet, rendkívüli távmunka-támogatást nyújtanak az egészségügyi szolgáltatóknak, oktatási intézményeknek, állami és önkormányzati, valamint nonprofit szervezeteknek, ennek keretében három hónapos ingyenes hozzáférést biztosítanak bizonyos termékeikhez.

A távoli munkavégzést segítendő a Microsoft is beállt a sorba, és bejelentette, hogy hat hónapra bármely vállalkozás számára ingyenesen rendelkezésre bocsátja az Office 365 E1 próbaverzióját. Ezt a felhőalapú szolgáltatást használva a cégek gyakorlatilag a teljes irodai szoftverkörnyezetet el tudják érni, a levelezőszervertől (Exchange Online) a csoportmunkán át (SharePoint Online) egészen az online Office alkalmazáscsomagig. Több itthoni cég is jelezte, hogy ingyen és bérmentve felajánlja a szolgáltatásait, legyen szó akár tanácsadásról, akár új szolgáltatás bevezetéséről. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egész IT-szektor megmozdult annak érdekében, hogy a cégek hatékonyan és gyorsan tudjanak reagálni a járvány kihívásaira.

Ezek a hazai és nemzetközi példák is megmutatják, hogy bár a licencfelhasználási feltételek (Product Use Rights, Terms and Conditions, EULA, és még sorolhatnánk) kőbe vannak vésve, mégis bármikor, bármilyen indokkal rugalmassá válhatnak és módosulhatnak, és megváltozhat a licencek, valamint a szolgáltatások felhasználásának jogköre.

Úgy tűnik, mind a tech cégek hozzáállása, mind pedig maga a technológia adott ahhoz, hogy a kívánt célok – digitális oktatás, tanulás és a távmunka – megvalósuljanak ebben a szokatlan és mindenki számára ismeretlen szituációban.

Már csak abban bízhatunk, hogy ez az állapot nem húzódik el sokáig, és a most megszerzett tapasztalatokat a közeljövőben jól és sikeresen fel tudjuk használni digitális oktatásunk fejlesztésében és a hatékony távoli munkavégzésében.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.