BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eredmények az újranyitás előtt

A kijárási korlátozások oldásával a Budapesten kívüli régiókban felpezsdült az élet. Vélemény.
2020.05.14., csütörtök 18:45

A kijárási korlátozások oldásával a Budapesten kívüli régiókban felpezsdült az élet. A hét végén gyorsan megteltek a kávéházak és az éttermek teraszai. A társadalmi interakciók számának növekedése a következő hónapokban fontos információkkal szolgál a járványügyi és gazdasági szakembereknek egyaránt. A magyar gazdaságot fundamentálisan erős állapotban érte el a koronavírus, így hosszú idő után először megfelelő alapokkal és mozgástérrel vághattunk bele a válság kezelésébe. Az első adatok alapján bízhatunk benne, hogy gazdaságunknak nemcsak az immunrendszere, de a regenerálódási képessége is erős.

Lássuk, mik is ezek az eredmények!

A legmeghatározóbb faktor továbbra is a járvány egészségügyi kezelése. Azok az országok lesznek képesek kisebb gazdasági károkkal túlélni a koronavírus-válságot , amelyek egészségügyileg sikeresen tudják kezelni a járványt. Magyarország adatai e téren eddig egyértelműen biztatók. Ráadásul, ami külön jó hír, hazánk legfontosabb exportpartnerei is az egészségügyi helyzetet megfelelően kordában tartók szűk csoportjába tartoznak. A visegrádi régió, Ausztria vagy épp Németország újraindulásával a hazai export is gyorsabban helyreállhat.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A gazdaság meghatározó ágazatai közül a kiskereskedelmi forgalom márciusban 4,4 százalékkal, az idei év első negyedévében több mint 7 százalékkal bővült. Csak összehasonlításképpen: a legutóbbi világválság idején, a Lehman Brothers bedőlésének negyedévében a hazai kiskereskedelmi forgalom azonnal több mint 2,5 százalékkal csökkent, amit aztán évekig tartó masszív lejtmenet követett. Az ipari termelésben a márciusi gyárleállások már éreztették hatásukat, de az ágazat erős év eleji kezdésének köszönhetően a termelés a negyedév egészében még 2019 hasonló időszakával azonos szinten alakult. A legnagyobb kiesések a turizmusban és a szállítmányozási ágazatban mutatkoznak. A korlátozások miatt a turizmus kapacitáskihasználtsága áprilisra közel nullára csökkent. E tekintetben is fontos hír a közösségi élet múlt heti újraindulása.

A járvány ugyanakkor egyes ágazatok teljesítményében jelentős kibo­csátásnövekedést is okoz.

Ide tartoznak az egészségügyi védekezésben részt vevő ágazatok (egészségügy, közigazgatás, rendvédelem) és az online megoldásokra átálló oktatás is. Ezen ágazatok súlya a magyar GDP-ben magasabb mind az európai, mind a régiós átlagnál. A home office típusú munkavégzés elterjedésével és a fogyasztói szokások átalakulásával az infokommunikációs ágazat már rövid távon is a válság egyik nyertese lehet, valamint még inkább felértékelődik a gyógyszeripar szerepe az új vakcinák fejlesztésével.

A következő hetekben várhatóan a hitelpiac is az élénkülés jeleit mutatja majd. A törlesztési moratórium gyors bevezetése minden érintettnek segítséget jelentett. Gazdaságpszichológiai hatásaiban is fontos lépés ez egy olyan országban, ahol a legutóbbi válságban mindenki döbbenten és tehetetlenül figyelte törlesztőterheinek folyamatos emelkedését. Közben a Magyar Nemzeti Bank által elindított hitelprogramok a vállalkozások fantáziáját is megmozgatták, májustól fokozatosan növekedhet az új hitelek iránti igény.

Az adatok alapján jó esély van rá, hogy a következő napokban nyilvánosságra kerülő hazai GDP-adat 2020 első három hónapjára éves összevetésben még érezhető növekedést mutasson. Ezzel az eurózóna év eleji, 3 százalék fölötti visszaesését figyelembe véve az elmúlt évben is jelentős növekedési többletünk az első negyedévben várhatóan tovább emelkedik, és kivételesen jó esélyünk van rá, hogy egy globális válság alatt is megőrizzük felzárkózó pályánkat.

Reálgazdasági szempontból a második negyedév – azon belül is hangsúlyosan április hónap – jelenti majd a mélypontot.

A V alakú kilábaláshoz az export újraindítására, a magas beruházási ráta és tőkeintenzitás újbóli elérésére, az elveszett munkahelyek gyors helyreállítására, valamint a válság után kialakuló új normákhoz való megfelelő alkalmazkodásra kell fókuszálni. A hit, a bizalom a gazdaságok működésének egyik legfontosabb építőköve. Az első eredményeink biztatók, így ezúttal e téren is van mire építenünk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.