BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
internetbank

Fontos dokumentum érkezik januárban a bankjától

Most nőnek csak igazán a bankszámla-, bankkártyadíjak, hiszen a bankok az inflációval arányosan emelhetnek. Mivel a tavalyelőtti és a tavalyi infláció rekordnagyságú volt, ezért a tavalyi és az idei, két egymást követő évben szokatlan nagyságrendben emelkednek a díjak. Ha valamikor, akkor most érdemes kimenekülni egy drága bankszámlából, amihez alapot adhat a január 31-ig kézhez kapott díjkimutatás a bankszámlaköltségekről.
Szerző képe
Gergely Péter
a BiztosDöntés.hu szakértője
2024.01.29., hétfő 13:00
Serious,And,Focused,Financier,Accountant,On,Paper,Work,Inside,Office,

Fontos dokumentum érkezik januárban a bankjától

Most nőnek csak igazán a bankszámla-, bankkártyadíjak, hiszen a bankok az inflációval arányosan emelhetnek. Mivel a tavalyelőtti és a tavalyi infláció rekordnagyságú volt, ezért a tavalyi és az idei, két egymást követő évben szokatlan nagyságrendben emelkednek a díjak. Ha valamikor, akkor most érdemes kimenekülni egy drága bankszámlából, amihez alapot adhat a január 31-ig kézhez kapott díjkimutatás a bankszámlaköltségekről.

Az inflációs áremelés korábban védelmet nyújttt az ügyfeleknek, hiszen megszabta a bankok díjemelési plafonját. Az erős infláció időszakában azonban ez visszaüt: a bankok a 2023-as és 2024-es évben összesen több mint egyharmaddal emelhetik a díjaikat. Ez több, mint a két infláció összeadva, hiszen az idei év emelésének alapja a tavaly már emelt díj.

Mi az a díjkimutatás?

A díjkimutatás egy olyan dokumentum, melyet az Európai Unió előírása alapján minden lakossági ügyfél minden év január 31-ig megkap. A díjkimutatás csak a bankok által felszámított díjakat, kamatokat közli, tehát nem tartalmazza az ügyfél saját forgalmát.

Mivel ez egy teljes évet átfog, a banknak fizetett díjak igen markánsak is lehetnek: több tízezer forintra is rúghat a díjkimutatásban szereplő, a banknak 2023-ban fizetett összeg.

A díjkimutatás formátuma minden banknál egységes. A részletezés elején az az összeg látszik, amennyibe a bankszámla a használattól függetlenül egész évben került, hozzácsapva az SMS-díjakat is, amelyek már a használattal arányosak.

Ezt követik a bankszámláról történt fizetések díjai, melyek közé nemcsak az átutalások, de a csoportos beszedések is tartoznak.

Egy újabb szekcióban következik a bankkártyával kapcsolatos díjak kimutatása, a tranzakciós díjakon kívül ideértve a bankkártya éves díját is.

A folyószámlahitel kamatai és költségei egy újabb fejezetet töltenek ki, majd legvégül jön az összes egyéb szolgáltatás, mint például a limitmódosítások díja vagy az esetleges igazolások díjai.

A jóváírt kamatot is közli a hitelintézet, de ez általában igen alacsony mértékű, hiszen a bankok a látra szóló betétekre nem, vagy láthatatlan kamatot fizetnek.

Serious,And,Focused,Financier,Accountant,On,Paper,Work,Inside,Office,
Fotó: Shutterstock

 

Hogyan fordítsuk a magunk javára a díjkimutatást?

Nyilvánvalóan ott érdemes felhasználni a díjkimutatásból származó információkat, ahol a bankoknak a legjobban fáj. Ebben nemcsak a végösszeg lényeges, hanem az is, hogy miből állt össze.

Ha az általános, használattól független díjak magasak, akkor valószínűleg érdemes számlacsomagot váltani bankon belül, vagy akár körülnézni más bankok kínálatában. A legalkalmasabb erre egy bankszámla-kalkulátor.

Ha viszont a forgalomtól függő díjak magasak, akkor érdemes megvizsgálni, hogy van-e mód ennek csökkentésére. Például ha sok az átutalási költség, akkor érdemes lehet összevetni az eseti átutalások díját a rendszeres átutalások díjazásával, és ha az kedvezőbb, akkor áttérni ennek használatára, ahol lehetséges. Sok minden kifizethető átutalás helyett bankkártyával is, vagy Revoluton keresztül, amivel lecsökkenthetők a magas átutalási költségek.

Az egyéb díjaknál is felmerülhet a költségcsökkentés, költségracionalizálás, illetve a folyószámla-hitelkeret felhasználását is lehet optimalizálni a kisebb kamatösszeg felszámítása érdekében.

Összességében, a díjkimutatás egy olyan költségnél segít, melynek éves összege a számlakivonatok alapján csak fáradságos munkával lenne összeállítható.

A netbankban hol található meg a díjkimutatás?

Azok, akik elektronikus számlakivonatot kértek a bankjuktól, nem kapnak díjkimutatást postai úton. Ehelyett az internetbankban letölthetik a számítógépükre, okostelefonjukra.

A CIB Bank internetbankjában a dokumentumaim ikonra kattintva egy külön fülön, a „Kivonat/Díjkimutatás” linkre kattintva lehet megtalálni a díjkimutatást.

Az Erste Bank netbankjában a bal oldali névre kattintva a „Termékeid” képernyőn keresztül, a „Digitális Tárhely” menüpontban érhető el a díjkimutatás „PAD Kimutatás” néven.

A Gránit Banknál a „Postaláda/Beérkezett levelek” menüpontban található meg a díjkimutatás, „Tájékoztató lakossági folyószámla Díjkimutatásáról” néven.

A K&H Banknál a „Dokumentumok/értesítő” menüpontból lehet letölteni a díjkimutatást az internetbankból, januári dátumszűréssel.

A MagNet Banknál a netbankon belül a „Személyes/Levelezés” menüpontban található meg a díjkimutatás.

Az MBH Banknál több internetbank-verzió is életben van, az elődbankok felületei alapján. A díjkimutatás vagy a „Számlainformáció” menüpontból tölthető le a januári számlakivonatként, vagy a „Számlakivonatok, dokumentumok” menüpontból a „Letölthető dokumentumok típusa” közül az „Értesítőt”, majd a dátumnál pedig az aktuális évet kiválasztva.

Online,Payment,man's,Hands,Holding,A,Credit,Card,And,Using,Laptop
Fotó: Shutterstock

Az OTP netbankban a „Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok/Egyéb dokumentumok” menüponton belül kell futtatni egy részletes keresést, az előző évi decembert beállítva. A díjkimutatás a találatok között jelenik meg.

A Raiffeisen Banknál a „Számlainformációk/Számlakivonatok és értesítők/Értesítők” menüponton belül található meg a díjkimutatás.

Végül az UniCredit Bank internetbankjában a „Bankolás” menüponton belül lehet kiválasztani a bankszámlát, majd a „Megtekintés” gombra kattintva a „Kategóriák”-ban beállítható a „Díjkimutatás”. A számlakivonatok kategóriában a „Díjkimutatás” elemet kell kiválasztani.

Hogyan váltsunk bankot, ha szükséges?

Ha egy bankszámla-kalkulátorral sikerült kiválasztani, hogy a jelenlegi helyett milyen új bankszámlánk legyen, akkor bankon belül elegendő felkeresni az ügyfélszolgálatot a váltáshoz, akár telefonon is. De sok netbankban, mobilapplikációban önkiszolgáló módon is lehet bankszámlacsomagot váltani.

Aki bankfiókban szeretné elintézni a bankváltást, annak elegendő csak az új bankot felkeresnie. Ők meghatalmazás alapján elintézik a régi bankszámla zárását a jelenlegi banknál. Áthozzák a csoportos beszedéseket és a rendszeres kimenő utalásokat.

Alapszámla típusú fizetési számlára nem lehet átváltani, mert ott nem lehet érvényes más fizetési számlája a bankszámlát nyitó ügyfélnek.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.