BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
terméklista

Új kötelező jótállásos termékek

Kihirdetésre került a Magyar Közlöny június 28-án megjelent 69. számában „A kötelező jótállás alá tartozó fogyasztási cikkek körének meghatározásáról” címmel a 10/2024. (VI. 28.) IM-rendelet, melynek melléklete a régi lista kiegészített új verziója. Ezen IM-rendelet mellékletében foglalt terméklista különösen érdemes azon kereskedők figyelmére, akik olyan termékeket értékesítenek fogyasztóknak, melyeket a korábbi lista nem tartalmazott.
Szerző képe
Dr. Nagy Andrea Magdolna
ügyvéd, Dr. Nagy Andrea Magdolna Ügyvédi Iroda
2024.07.15., hétfő 10:00

Fogyasztók és kereskedők által is köztudott, hogy hazánkban kötelező jótállás hatálya alá tartozik, avagy ahogy a köznyelv mondja, „garanciás” a legtöbb tartós fogyasztási cikk, amelyek listáját 2024. június 30. napjáig a 151/2003. (IX. 22.) Kormányrendelet Melléklete prezentálta. Aki valaha végigolvasta ezt a nem mellesleg csak példálózó felsorolást tartalmazó, vagyis nem zárt terméklistát, láthatta, hogy ami nagyjából egy háztartásban előfordulhat kisebb-nagyobb méretű és értékű tartós fogyasztási cikk, készülék, az bizony kötelező jótállásos: hiszen a háztartási, konyhai készülékektől a közlekedési eszközökön át a híradástechnikai és információtechnikai készülékek, a világítástechnikai termékek, a szépségápolási, a gyermekgondozási termékek  mind érintettek. Bútorok, nyílászárók, sporteszközök, vadászathoz és horgászathoz kapcsolódó eszközök, órák, ékszerek, hangszerek, kamerás megfigyelőrendszer, garázskapu stb. szintén. Sőt, alkotórészeik és tartozékaik szintúgy, ha eladási áruk eléri a tízezer forintot. 

Drone,Flying,Over,A,Green,Grass,Field,With,Cloudy,Sky
Július elsejétől egyéb tárgyak is szerepelnek a listán: pl. a pilóta nélküli játék légijármű / Fotó: Shutterstock

A jogalkotó azonban a közelmúltban és most július elején is átírt pár részletszabályt: még a tavasszal módosította a kötelező jótállás határidejét, kivezetve az egy év kötelező jótállást, lévén a tízezer forintot elérő, de 250 ezer forint eladási árnál nem drágább termékekre egyenesen kettő év kötelező jótállást rendelt alkalmazni a 2024. május 8. napjától megkötött fogyasztói adásvételi szerződéseknél. Majd 2024. július elsejével a kötelező jótállás hatálya alá tartozó termékek példálózó felsorolású listáját – lényegében kibővítve – átköltöztette egy másik jogszabályba úgy, hogy a 151-es Kormányrendelet Mellékletét a 93/2024. (IV. 23.) Kormányrendelet 7. § rendelkezésével hatályon kívül helyezte. Emellett kihirdetésre került a Magyar Közlöny június 28-án megjelent 69. számában „A kötelező jótállás alá tartozó fogyasztási cikkek körének meghatározásáról” címmel a 10/2024. (VI. 28.) IM-rendelet egy melléklettel, amely nagyjából a régi lista kiegészített új verziója. 

Ezen IM-rendelet mellékletében foglalt terméklista különösen érdemes azon kereskedők figyelmére, akik olyan termékeket értékesítenek fogyasztóknak, melyeket a korábbi lista nem tartalmazott.

 2024. július elsejétől kötelező jótállás vonatkozik például a kedvtelésből tartott állatok villamos energiával működtetett felszerelésére, így különösen az etetőre, itatóra, a szőrnyírógépre, nyakörvre, ajtóra, nyomkövetőre és alomtálcára. Míg korábban a zuhany, kád, csaptelep került említésre, addig július elsejétől a fürdőszobai berendezési tárgyak szerepelnek: a kültéri kádak, a bel- és kültéri medencék, a szappanadagolók, a zuhanyfej, zuhanytálca, bel- és kültéri masszázsmedence stb. mind kötelező jótállásosak, ahogy a pilóta nélküli játék légijármű szintén. 

Jacuzzi,Close,Up,Focus,In,The,Water,With,A,Blurry
Július elsejétől egyéb berendezési tárgyak is szerepelnek a listán: pl. a kültéri kádak, a bel- és kültéri medencék / Fotó: Shutterstock

Sőt, július elsejétől nem „a legalább egyéves kihordási idejű gyógyászati segédeszközök és készülékek”, hanem generálisan „az egészségmegőrző és gyógyászati termék és eszköz” az, ami jótállásos, így különösen az elektromos fogkefe, fényterápiás eszköz, lázmérő stb. Fogyasztóként, vállalkozásként egyaránt érdemes átolvasni az említett IM-rendelet terméklistáját.

Ami nem változott, hogy a kötelező jótállással érintett terméket a fogyasztónak  – akár online, vagy boltban – értékesítő kereskedő köteles ún. jótállási jegyet biztosítani a termékhez a fogyasztó számára,

méghozzá a 151-es Kormányrendeletben elvárt részletességgel megfogalmazott tájékoztatással, bemutatva a fogyasztónak az őt a kötelező jótállás keretében megillető jogokat. A jótállási jegyet nem kötelező papír alapon biztosítani, így távollevők közötti fogyasztói szerződés esetében elektronikus úton is átadható az a fogyasztó részére. Sok vállalkozás a mai napig elköveti azt az öreg hibát, hogy a termék gyártója által biztosított gyártói jótállási nyilatkozatról, garanciafeltétel nevű dokumentumról gondolja azt, hogy azzal egyúttal letudható a jótállási jegy kiállításának a kötelezettsége. A két jótállás és a két dokumentum azonban nem helyettesítői és nem szinonimái egymásnak. Leegyszerűsítve: a gyártó önként ad, ha ad tartóssági jótállást, de a fogyasztóval szerződő kereskedő azért biztosít kötelező jótállást hazánkban, mert azt számára előírja a 151-es Kormányrendelet és előfordulhat, hogy a gyártó kevesebb, vagy több időre biztosít tartóssági garanciát, mint amennyi időre az adott termékre a 151-es Kormányrendelet a kötelező jótállás határidejét – két vagy három évre –  meghatározza. Vízválasztó lehet azonban a gyártói jótállás időtartama, ha egy-egy termék rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságának időtartamát kell meghatározni, ami a hibás teljesítés behatárolásának is fontos része, így minden kereskedő érdeke a jótállás említett két típusának pontos ismerete és szabályszerű alkalmazása, az említett IM-rendelettel együtt. 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.