BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bokros: a nyugdíj nem segély

Nemcsak fiskális okokból van szükség államháztartási reformra, hanem azért is, mert a közjavak és -szolgáltatások minősége romlik, s jelentős rétegek szorulnak ki a jobb színvonalú ellátások köréből – fogalmazott Bokros Lajos, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora tegnap délután a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), valamint a Buda-Cash Brókerház közös rendezvényén.

Hozzátette: nem kerülhető meg a közjavak minőségének a javítása, a hozzáférés esélyének a kiegyenlítése, valamint a közteherviselés és közigazgatás megújítása.

A közoktatásban szükség van a minimális iskolaméret meghatározására, a tanárok kötelező óraszámának emelésére, valamint egyenlő fejkvóták biztosítására. A felsőoktatásban viszont nagyon is káros a fejkvóta szerinti finanszírozás – mutatott rá a CEU professzora. A mostani szisztéma a létszám növelésére ösztönöz, nem a munkaerő-piaci igények figyelembevételére.



Komoly gond az is, hogy ma az emberek számára nem világos: a nyugdíjak és a nyugdíjjárulékok között szoros összefüggés van – vélekedett Bokros Lajos, aki ellenzi az állampolgári jogon biztosított időskori ellátás gondolatát.

A nyugdíj nem segély, hanem szerzett jog, ezért a potyautasokat a szociális rendszeren keresztül kell megóvni a végletes időskori szegénységtől.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.