BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belföldön növeli árait az ipar

Az ipar belföldi értékesítési árai 2008. júliusban az előző hónaphoz képest 1,2%-kal, a 2007. júliusival összehasonlítva 13,3%-kal emelkedtek – közölte a KSH.

Az ipari exportértékesítés árai az előző hónaphoz viszonyítva 2,1%-kal, az egy évvel korábbiakhoz mérten 3,4%-kal csökkentek. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző hónapinál 0,7%-kal alacsonyabbak, az egy évvel korábbiaknál 3,7%-kal magasabbak voltak.

Az ipar belföldi értékesítési árainak előző hónaphoz mért emelkedése (1,2%) júliusban ismét magasabb volt a júniusi 0,7%-os értéknél.
12 havi összehasonlításban – a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve – a legnagyobb mértékben a kőolaj-feldolgozás szakágazatban nőttek az árak (34,8%). A meghatározó súlyt képviselő élelmiszer, ital, dohány gyártása, illetve a fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban egyaránt 12,7%-os áremelkedés volt megfigyelhető. Árcsökkenés csak a textília, textiláru gyártása (2,8%) ágazatban jelentkezett. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés üteme 0,4% és 7,9% között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 10,9%-kal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 18,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül júliusban ismét az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban mutatkozott a legnagyobb mértékű havi áremelkedés (1,7%), főként az energiatermelő ágazatokban mért árnövekedés (2,5%) következtében. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban az árak nem változtak az előző hónaphoz képest. A beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,4%-os árcsökkenés következett be. 2008. júliusban az előző év azonos hónapjához képest a legnagyobb mértékű áremelkedés az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban volt megfigyelhető (17,2%). A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 7,4%-os árnövekedést, a beruházási javaknál 1,8%-os árcsökkenést mértek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.