BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállt az ipari drágulás

Az ipar belföldi értékesítési árai 2008. szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,3%-kal, a 2007. szeptemberivel összehasonlítva 12,8%-kal emelkedtek – közölte a KSH.

Az ipari exportértékesítés árai a 2008. augusztusihoz viszonyítva 1,9%-kal voltak magasabbak, az egy évvel korábbiakhoz mérten 1,3%-kal csökkentek. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havinál 1,2%-kal, az egy évvel korábbiaknál 4,7%-kal magasabbak voltak. Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva az augusztusinál nagyobb mértékben, 0,3%-kal nőttek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai – hasonlóan az ipari belföldi értékesítés egészéhez – 0,3%-kal emelkedtek augusztushoz képest. A legnagyobb mértékű árnövekedés 2008. szeptemberben a bőrtermék, lábbeli gyártása ágazatban következett be (1,3%), a lábbeligyártásban végbement 3,1%-os havi áremelkedés nyomán. A vegyi anyag, termék gyártása ágazatban 1,2%-os havi árnövekedést mértünk, ennek hátterében a vegyi alapanyagok árainak további emelkedése áll. A kőolaj-feldolgozás területén az árak 0,9%-kal nőttek havi összehasonlításban. Árcsökkenés következett be az élelmiszer-ipari, a textilipari, a gép, berendezés gyártása (0,4%), a fafeldolgozás (0,3%), valamint a fémfeldolgozási termékek gyártása (0,2%) ágazatokban. A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1% és 0,8% közötti árnövekedést mértünk.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban szeptemberben – az augusztusi mértékkel megegyező mértékben – 0,3%-kal nőttek az árak, elsősorban a villamosenergia-termelés, -elosztás területén megfigyelhető 0,7%-os áremelés következtében. 12 havi összehasonlításban – a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve – a legnagyobb mértékben szeptemberben ismét a kőolaj-feldolgozás szakágazatban növekedtek az árak (31,9%). A fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban 12,5%-os, a vegyi anyag, termék gyártás területén 10,4%-os áremelkedés volt megfigyelhető. Árcsökkenés a textília, textiláru gyártása (2,5%), és a fafeldolgozás (0,8%) ágazatokban következett be. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés üteme 0,6% és 8,7% között alakult.

A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 9,6%-kal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 19,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül szeptemberben az energia- és továbbfelhasználásra termelő, valamint a beruházási javakat gyártó ágazatokban egyaránt 0,3%-os áremelkedés mutatkozott. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban csekély mértékben, 0,1%-kal nőttek az előző hónaphoz viszonyítva az árak. 2008. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest a legnagyobb mértékű áremelkedés az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban volt megfigyelhető (16,7%).

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 5,9%-os árnövekedést, a beruházási javaknál 0,9%-os árcsökkenést mért a KSH. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai szeptemberben az előző hónaphoz képest 1,9%-kal emelkedtek, 12 havi összehasonlításban 1,3%-kal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 2%-kal, a dollárhoz képest 6,3%-kal gyengült, a 2007. szeptemberivel összevetve az euróhoz mérten 5,1%-kal, a dollárhoz viszonyítva 8,2%-kal erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.