BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fidesz: Pörgessék fel a helyi ipart, akár eladósodás árán is

Az önkormányzati uniós támogatások egy részét gazdaságélénkítésre csoportosítja át a kormány. A Fidesz az általa irányított városokat pedig arra ösztönzi, pörgessék fel a helyi ipart, akár eladósodás árán is - írja a HVG

A jövő évi központi költségvetés 2009-ben sem kecsegtet javulással, egyetlen fillérrel sem növekszik a települések működőképességének megőrzését szolgáló keret. A Fidesz vezette önkormányzatok sorra hirdetik meg saját gazdaságélénkítő programjaikat.

"Ha baj van, adni kell, nem elvenni" - sűríti egy mondatba Kaposvár polgármestere, Szita Károly a növekedéspárti fideszes gazdaságpolitika filozófiáját és a fizetőképesség megőrzéséért egyensúlyozó kormányzati megszorítások kritikáját. A somogyi megyeszékhely 30 millió forintról 60 millióra emeli azt a keretet, amelyből helyi vállalkozások egy-egy új munkahely létrehozásáért 500 ezer forintra pályázhatnak, ha vállalják a kétéves foglalkoztatási kötelezettséget.

A helyi gazdaság motorját elsősorban a már tervezett beruházások előrehozásával akarják befűteni Kaposvárott. Az önkormányzat telkeket közművesít, hogy 1 forintért értékesítse azokat, 1,5 milliárd forintos lakásépítési programot indít be, és a támogatási szerződés megkötése nélkül is megkezdi annak a 2,9 milliárd forintos gyógyászati központnak a megvalósítását, amelyhez uniós pénzre számít. Nekilát továbbá a belváros 2 milliárd forintba kerülő rehabilitációjának is. A beruházásokat pedig hitelből állja a város.

Adókedvezménnyel és helyi beruházásokkal próbálja segíteni a kisvállalkozásokat a szintén fideszes többségű, de szocialista polgármester által vezetett Nyíregyháza is. Az önkormányzat azt tervezi, hogy jövőre 3 százalékos kamattámogatást ad a mikrohitelt felvevő cégeknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.