BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris mélyben az ipari export

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 szeptemberében 0,7%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 5,3%-kal csökkent - közölte a KSH.

A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 3%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 2,5%-kal mérséklődött, ami 0,1 százalékkal rosszabb annál, amit a hivatal előzetesen közzétett.

2008 első kilenc hónapjában az ipari export 4,5%-kal emelkedett, szeptemberben 2,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A szeptemberi exportértékesítés közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év kilencedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az átlagnál jobban, 9,5%-kal visszaesett. Ezzel szemben a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 6%-kal bővült.

Az ipar január–szeptemberi belföldi értékesítése 0,7%-kal, szeptemberben 0,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első kilenc hónapjában 1,8%-kal, szeptemberben 0,2%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.