BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másfél milliárdos áfacsalás - Lebukott a magyar-kínai "csapat"

Magyarokból és kínaiakból álló bűnözői csoportot buktattak le a napokban a pénzügyőrség nyomozói.

Az eddigi adatok szerint a csoport tagjai Magyarországon élő kínai kereskedők távol-keleten vásárolt áruit – anyagi ellenszolgáltatásért hamis okmányok felhasználásával – az általuk létrehozott magyar gazdasági társaságok részére Szlovákiában vámkezeltették áfafelfüggesztés mellett oly módon, hogy az esedékes áfát Magyarországon kívánják megfizetni.

Az árukat ezután azok tényleges tulajdonosai Magyarországon értékesítették, azonban az általános forgalmi adót egyetlen esetben sem fizették meg. Két év alatt mintegy 1,5 milliárd forint áfával maradtak adósak. Az eljárás során nyolc embert őrizetbe vettek, köztük a csoport vezetőjét, a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A csoport két – külföldi – szökésben lévő tagja ellen a vámhatóság elfogatóparancsot bocsátott ki.

Az elmúlt napokban 20 helyszínen tartottak házkutatást, az egyik elkövető lakásában elrejtve engedély nélkül tartott lőfegyvert, nagy mennyiségű lőszert és közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak. Az akcióban a pénzügyőrök 12 millió forint értékű belföldi és külföldi fizetőeszközt foglaltak le, valamint 10 bankszámlát zároltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.