BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszítenek a terror miatt a turisztikai cégek

Terrorizmus–turizmus. Éppen a december–januári főszezon kezdetén súlyos csapást mért India turisztikai szektorára a mumbai terrortámadás – írja a Bloomberg, hozzáfűzve: ez tovább nehezíti a szállodák és légitársaságok helyzetét, amelyek már amúgy is észlelték a forgalom növekedésének lassulását.

Az Indian Hotels lánc – amelyhez a mumbai Taj szálló is tartozik – egy nap alatt 14 százalékot vesztett részvényei értékéből, és hétéves mélypontra került, míg a másik megtámadott szálló, az Oberoi tulajdonosának, az EIH Ltd.-nek a papírjai 18 százalékot zuhantak. A két legnagyobb helyi légitársaság részvényei is 7,1, illetve 10 százalékot estek.

A hírügynökség idézi egy helyi luxusszálloda vezérigazgatóját, aki szerint az utazási irodák nem kockáztatják meg, hogy a következő néhány hónapban ide hozzanak embereket. Az egykori udaipuri maharadzsa átalakított palotájában lévő szállodában már az első napon is lemondtak szobafoglalásokat.

Elemzői vélemények szerint a terrortámadás akár egy évre is visszavetheti a repülőjegy-eladásokat és a hotelek forgalmát. A szobafoglalások elmaradása okozza majd a legnagyobb gondot – mondja a Jaypee Capital Services alelnöke, aki szerint legalább két hónap kell, hogy megerősödjék a bizalom és viszszatérjenek a turisták.

Lehet, hogy elkerüljük Mumbait – mondja Magyar Elek, az Agra utazási iroda ügyvezető igazgatója a január elején induló dél-indiai programmal kapcsolatban, amely során két napot töltene Mumbaiban a csoport. A jövőről nemigen tud mit mondani a szakember, de reméli, az utazók nem hagyják ki a szubkontinens szépségeit. A thaiföldi eseményekkel kapcsolatban pedig elmondta, ott ugyan még messze a turistaszezon, de pénteken indult Laoszba egy magyar család, és a gépük Bangkok helyett Pattayán szállt le.

A Haris Travel részéről Haris Ernő úgy tájékoztatta lapunkat, hogy februárban lesz két indiai programjuk, de még egyetlen utas sem vonta vissza jelentkezését. Pedig az egyik útról Mumbaiból indulnak vissza február 28-án, és a program szerint éppen ott lesz városnézés, ahol a terrortámadás történt. Egyelőre nem lehet megjósolni, három hónap múlva milyen hatása lesz a mai eseményeknek – fűzte hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.