BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír! A recessziós rekordot nem fogjuk megdönteni

Nem az utóbbi 30, 60 vagy akár 80 év legnagyobb visszaesésével nézünk most szembe, de azért a hatások így is jelentősek lesznek.

A kedvezőtlen harmadik negyedévi adatok nyomán egyre lejjebb viszik a szakértők a 2009-es hazai növekedési prognózisukat. A gyenge GDP-számok részleteit ma teszi közzé a KSH, az előzetes becslés mindössze 0,8 százalékos gazdasági növekedést jelzett a július–szeptemberi időszakra. A szakértők jelenleg az elmúlt tizenhat év legjelentősebb visszaesését várják, de a rendszerváltást követő évek "rekordját" azért nem döntjük meg.

Óriási a bizonytalanság az elemzők körében, még mindig van, aki nem számol GDP-csökkenéssel, ám többen említettek már 4 százalékos mérséklődést is legrosszabb eshetőségként. Ez utóbbit jósolja több banki elemző, és az Állami Számvevőszék elnöke, Kovács Árpád is ezt említette egy interjúban.

Novemberben elsőként a Pénzügyminisztérium csökkentette 0 alá a GDP-volumenváltozásra vonatkozó előrejelzését, engedve az IMF kérésének. A Valutaalap a mentőcsomagjának előfeltételéül szabta, hogy kellően konzervatív növekedési becslés mellett tervezzen büdzsét a kormány. Ekkor még nagyjából egyszázalékos bővülés környékén szóródtak az elemzői prognózisok.

Jelenleg a legmagasabb növekedési előrejelzést a Pénzügykutató adja, igaz, az intézet is éppen csak stagnálást jósol.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.