BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság a termelői árakra is hat

Az ipari kivitel árai növekedtek a gyenge forint miatt, de a nyersanyagok is olcsóbbak lettek, ami a hazai piacon már árcsökkenéshez vezetett. A szűkülő külpiaci kereslet azonban nem engedi elszabadulni az árakat, a következő időszakban mérséklődés várható.

A gyenge forint emelte, míg az európai recesszió miatt leesett kereslet mérsékelte a termelői árakat, összességében enyhén csökkent az ipar felől érkező inflációs nyomás. Az ipar belföldi értékesítési árai 2008. novemberben az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal csökkentek, a 2007. novemberivel összehasonlítva 10,8 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ipari exportértékesítés árai havi alapon 1,1 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérten 4,4 százalékkal nőttek.

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havinál 0,1 százalékkal, az egy évvel korábbiaknál 7,1 százalékkal voltak magasabbak. Az index októberben ugrott az éves csúcsra, 7,8 százalékra, ami főként a gázáremelésnek és a forintgyengülésnek volt köszönhető. Mostanra azonban igen erős lett a keresletszűkülés miatti nyomás a termelői árakon, és a nyersanyagok, főleg a kőolaj ára is mélyrepülésbe kezdett, így valószínűleg az árindex gyors mérséklődését láthatjuk majd a továbbiakban.

A feldolgozóipar árai novemberben 2,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az októberinél. Jelentős árcsökkenés volt megfigyelhető a kőolaj-feldolgozásban (11,0 százalék) és a vegyi anyag, termék gyártásában (5,5 százalék) a kőolaj- és kőolajszármazékok világpiaci jegyzésárainak esése, illetve a vegyi alapanyagok árainak csökkenése következtében.

A fémfeldolgozási termékek árai 0,9 százalékkal, a belföldi értékesítésben jelentős súlyt képviselő élelmiszer-ipari árak pedig 0,5 százalékkal mérséklődtek. A legnagyobb mértékű árnövekedés 2008. novemberben ismét a járműgyártás ágazatban következett be az új autók árainak 6 százalékos emelkedése miatt. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás árai novemberben csekély mértékben, 0,5 százalékkal nőttek – az október 1-jétől érvényesített gázáremelés áthúzódó hatásának, valamint egyes távhőszolgáltatók november 1-jétől végrehajtott áremelésének következtében.

12 havi összehasonlításban – a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve – a legnagyobb mértékben a fémfeldolgozási termékek árai növekedtek (9,8 százalékkal). A kőolaj-feldolgozásban 7,3 százalékos, a járműgyártásban 6,6 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.