BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfacsökkentést ajánl a parlamenti bizottság ad hoc testülete

A lakásépítések utáni általános forgalmi adó (áfa) átmeneti, öt százalékra történő csökkentését javasolja egyebek mellett a parlament gazdasági bizottságának ad hoc testülete. Baráth Etele, a munkacsoport szocialista vezetője azt mondta: az építésipar válságkezelésére számos azonnali, és hosszabb távra szóló intézkedésre tesznek javaslatot, ezekről a testület kedden egyeztet.

Egyelőre három párt, az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ képviselőiből áll az az ad hoc bizottság, amelyet a gazdasági bizottság hozott létre, és amely az építőipari válság kezelésére tesz javaslatokat.

Az ad hoc bizottság kedden egyeztet a már írásban is elkészült csomagról, a gazdasági bizottság pedig február elején tárgyalja az anyagot - közölte Baráth Etele. Hozzátette: a gazdasági bizottság várhatóan országgyűlési határozati javaslatot terjeszt majd a parlament elé, ehhez csatolja majd a feladatokat is.

Baráth elmondta: egy 50-60 oldalas anyagban sorolják fel a konkrét intézkedéseket, azzal, hogy Magyarországon az építőipar területén lehetne piacot élénkíteni, a hitelfeltételeken javítani, munkahelyeket teremteni, társadalmi erőforrásokat megmozgatni, a lánc- és körbetartozásokat visszafogni.

Az azonnali, törvénymódosítást nem igénylő feladatok közül az ad hoc bizottság elnöke kiemelte: meg kell oldani az építőiparban dolgozó szervezetek likviditási problémáit. Hozzátette: ennek egyik feltétele lenne a cégek hitelhez juttatása miatt, a feleslegesen lekötött pénzeszközök, garanciák, fedezetek jó részének felszabadítása.

Az uniós források felgyorsítása mellett a javaslatok között szerepel, hogy a jövőben állapítsanak meg "rezsiórabért", ez egy olyan vállalási ár lehetne, amelyhez képest az irreális vállalásokat ki lehetne zárni a pályázatokból - mondta a szocialista politikus.

Baráth szerint be kellene vezetni az építőipar területén a vállalkozók minősítését, és meg kellene követelni a garanciális szerződés kellene az alvállalkozók között is.

Fontos feladat lenne a beruházási piac fellendítése miatt az, hogy a következő két évben a fejlesztési tervekben nagyobb beruházás igényű hosszabb távon ható, újabb gazdasági tevékenységet eredményező prioritások meghatározása - tette hozza a politikus.

A törvénymódosítási feladatok között Baráth Etele kiemelte: az ad hoc bizottság kezdeményezi, hogy a lakásépítések után ideiglenesen legyen alacsonyabb, akár 5 százalékos az áfa. Mint mondta, ez pár év alatt megmozdítani a piacot.

Egyelőre ezt az elgondolást a Pénzügyminisztérium nem támogatja, de harcolunk érte - fogalmazott a szocialista politikus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.