BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az euró miatt még szembetűnőbb, milyen drága Szlovákia

Az eurónak köszönhetően ezentúl könnyebb az árak összehasonlítása Szlovákia és a többi eurózónába tartozó ország fogyasztói árai között. A pozsonyi Új Szó napilap szerdán összeállítást közölt arról, hogy több terméket olcsóbban lehet beszerezni külföldön.

Árkülönbségek eddig is tapasztalhatóak voltak Szlovákia és a többi Európai Uniós tagország között, ám ezeket a vásárlók kevésbé észlelték, az eltérő pénznemek miatt. Az Új Szó összeállításából kiderül, hogy a Szlovákiában legnépszerűbbnek számító személygépkocsi márka egyik középkategóriás modelljei például 1000-2500 euróval (280 ezer-375 ezer forint) drágábbak Szlovákiában, mint az autógyártó németországi fő forgalmazójának honlapján elérhető aktuális katalógusárak.

Mivel Szlovákiában a gépkocsikra vonatkozó átíratási költségek 1000 euró alatt vannak, ha valaki ennél az összegnél többet tud spórolni a kinti vétellel, már megéri külföldről behoznia új autót - állapítja meg a pozsonyi lap cikke.

Az egyik nemzetközi hálózattal rendelkező bútoráruház-lánc ausztriai részlegében a kisebb lakás felszerelési kiegészítők ára több esetben megegyezik a szlovákiaival, legfeljebb pár centtel olcsóbbak, miközben egy-egy ülőgarnitúra vagy ágy akár 100 euróval (28 ezer forint) kevesebbért is megvásárolható Ausztriában.

A nagyobb termékek esetében máshol is sokat lehet spórolni. Ausztriában az egyik építkezési kellékeket és szerszámokat árusító üzletlánc nagyáruházaiban például a szerszámok átlag 5–30 százalékkal olcsóbbak, mint Szlovákiában. Az Új Szó emlékeztet arra, hogy a szlovákiai üzletláncok a magasabb külföldi adókkal sem védekezhetnek, mivel Németországban az áfa ugyanakkora, mint Szlovákiában (19 százalék), Ausztriában pedig 20 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.