BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A recesszió miatt zuhannak az árak

Januárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalékos volt, míg egy év alatt az árak 3,1 százalékkal növekedtek - közölte a KSH.

Egy hónap alatt – 2008. decemberhez viszonyítva – az élelmiszerek árai 2,2%-kal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (13,1%), a sajt és a gyümölcs, zöldséglé (3,7-3,7%), valamint az étolaj (2,9%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,8%-kal drágultak. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (1,1%), valamint a szolgáltatások (0,9%) esetében. Ez utóbbin belül a postai szolgáltatások árai 6,8, a helyi tömegközlekedés díjtételei 5,6, a szemétszállításé 5,2%-kal növekedtek. A tartós fogyasztási cikkek (0,5%) és a háztartási energia (0,4%) árai átlag alatt drágultak. A ruházkodási cikkek (5,0%) és az egyéb cikkek (0,7%) körében árcsökkenés volt megfigyelhető, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 3,9%-kal csökkent.

12 hónap alatt, 2008. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,6%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 43,2, a rizs, hántolmányok 24,1, a sertéshús 15,2 és az étolaj 12,2 százalékkal. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (12,6%) esetében. A háztartási energia átlagot meghaladó 18,5%-os áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 41,5, a távfűtésé 16,0% százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,1%) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,1%-os áremelkedés az átlaggal megegyező volt, a szemétszállítás 11,3, a helyi tömegközlekedés 6,7%-kal drágult. Árcsökkenés következett be az egyéb cikkek körében (4,6%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 19,3%-kal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.