BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigantikus brit bankgarancia

Akár 600 milliárd fontot, vagyis a brit GDP 40 százalékát is elérheti a Londonban tegnap meghirdetett garanciaprogram értéke a toxikus banki adósságokra.

Az Alistair Darling pénzügyminiszter által bejelentett terv szerint a pénzintézetek március 31-ig jelentkezhetnek a legalább öt évig tartó programban való részvételre. Ennek keretében a bankoknak le kell nyelniük a kétes aktíváikon felhalmazódott "kezdeti veszteséget", a további értékvesztés 90 százalékát azonban a kormány állja helyettük. Egyelőre két pénzintézet részvétele biztos: az összesen már 37 milliárd fonttal kisegített Royal Bank of Scotlandé (RBS) és a Lloydsé.

A kormányzati pénzek nyomán 70 százalékban állami tulajdonúvá vált RBS 325 milliárd fontnyi aktívát kíván bevinni a garanciaprogramba, a 43 százalékban állami tulajdonú Lloyds pedig 200 milliárdnyit.

A garancia az RBS-nek a Reuters szerint 9,75-13 milliárd, a Lloydsnak 6-8 milliárd fontba kerülne. A pénzintézetek a díjat valószínűleg részvények formájában fizetik majd ki, vagyis tovább nőhet az állami tulajdon aránya. Az intézkedéstől London a bankok hitelezési kedvének élénkülését várja, hiszen a garancia birtokában nem kell majd félniük a további leírások kényszerétől. A kormány azonban biztosra megy, és a garanciáért cserébe jogi kötelezettségvállalást is vár a bankoktól a hitelezés felélesztésére.

Az RBS már jelezte, hogy az elkövetkező 12 hónap során 25 milliárd fonttal növeli kihelyezett kölcsöneinek értékét; a Times Online szerint London összesen 40 milliárd font értékben vár el pótlólagos hitelnyújtást a pénzintézetektől. A nagyobb brit bankok közül a Times Online a Barclays csatlakozását valószínűsíti a későbbiekben.

A kormány azonban fontolgatja, hogy az ajtót még szélesebbre tárja, és akár még külföldi pénzintézetek brit leányvállalatainak a részvételét is lehetővé teszi. A garanciaprogramba bevihető aktívák köre kiterjed a vállalati és áttételes hitelekre, a kereskedelmi és lakossági ingatlanhitelekre, valamint az olyan struktúrált hiteltermékekre, mint a jelzáloghitelekkel fedezett értékpapírok. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.