BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt ponttal a válság ellen

Öt pillérre épül a kormány válságkezelési csomagja, amelynek keretében átalakul az adó- és a szociális rendszer, módosul a nyugdíjak indexálása, és 65 évre nő a korhatár, további támogatásokat kapnak a vállalkozások.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésén több mint egy órán keresztül beszélt ezekről az átalakításokról, ám felszólalásában csak néhány korábban nem hallott elemet említett.

Az adómódosítások a korábban beharangozott irányvonalat követik, vagyis többek között az áfa megemeléséből fedezi a kormány a munkáltatókat terhelő járulékok csökkentését. Nő a személyi jövedelemadó sávhatára, ám az adókulcsok is, nem emelkedik a tételes egészségügyi hozzájárulás.

A felére csökkentenék az Országgyűlés és az önkormányzati képviselők létszámát. Azon túl, hogy csökken a foglalkoztatás költsége és a magasabb bérek adóterhelése, nehéz megállapítani, az új adószabályok hogyan érintik az adózókat.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedvezően értékeli a válság kezelésére eddig tett magyar lépéseket, és pozitívan nyilatkozott az adóváltozásokról is – erről James Morsink, az IMF hazánkban járó delegációjának a vezetője beszélt egy sajtótájékoztatón.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.