BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurómilliárdok Magyarországnak környezetvédelemre

Az Európai Bizottság az unió kohéziós politikájának keretében 105 milliárd eurót fordít a "zöld gazdaságot" erősítő projektekre 2007 és 2013 között. Magyarország ebből a keretből 9,4 milliárd euróval részesedik.

A 105 milliárdos összeg a 2000 és 2006 közötti költségvetési időszakban ilyen célra felhasználthoz képest közel háromszoros emelkedést jelent, a 2007-2013-as regionális politikai büdzsé egészén belül pedig 30 százalékosnál is nagyobb arányt. Danuta Hübner regionális politikai biztos szerint a zöld beruházások a mostani, válságos időkben fontos eszközét jelentik a hosszú távra ható állásteremtésnek és a helyi gazdaságok újraélesztésének, miközben természetesen a klímaváltozás elleni uniós célok megvalósulásához is hozzájárulnak.

A 105 milliárd eurós boríték legnagyobb részét, 54 milliárd eurót olyan projektekre fordítják, amely a tagállamokat az uniós környezetvédelmi normák teljesítéséhez segítik hozzá. A víz- és a hulladékkezelés javítására 28 milliárd jut.

A bizottság a tagállamok közül Romániát és Bulgáriát emeli ki abból a szempontból, hogy kohéziós pénzeikből ők költik a legtöbbet környezetvédelmi projektekre: Bukarest 45, Szófia pedig 42 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.