BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó cáfol: Nem von el forrásokat a kormány az önkormányzatoktól

Az IMF és az EU által biztosított hitel kifejezetten kedvező költségszerkezetet eredményez, hiszen az utóbbi hónapokban 2,5-3 százalék közötti kamatteherrel tett elérhetővé jelentős forrásokat, míg állampapír-kibocsátásokból ugyanerre az időszakra csupán 10 százalékos kamatteher mellett volna tudott volna hazánk forrásokat bevonni – fogalmazott Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának kedd délutáni ülésén.

A miniszter hozzátette: a hitelkeretből eddig lehívott mintegy 14 milliárd euróból a kormány eddig 8 milliárd eurót használt fel az államháztartás finanszírozására, ám a kormány számára fontos célkitűzés, hogy az államadósság finanszírozása minél inkább piaci forrásokból valósuljon meg. A kormányprogram végrehajtásával – vagyis többek között a megtakarítások és az adómódosítások törvénybe iktatásával – idővel visszatér a befektetők bizalma, és fokozatosan sor kerülhet a piaci források bevonására – tette hozzá a pénzügyi tárca vezetője.

Leszögezte: az EU-val kötött, frissített megállapodás már nyilvános és ebben valóban szerepelnek 2010-re vonatkozó vállalások.

lyen többek között a MÁV támogatásának ésszerűsítése, valamint az önkormányzati rendszer átalakítása.

Oszkó Péter hangsúlyozta: ez utóbbi nem jelent egyet azzal, hogy a kormány a jelenlegi finanszírozási szerkezetben akarna további forrásokat kivonni az önkormányzati szférából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.