BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: csak 2011-től jön fellendülés

Az, hogy a költségvetés terén elért eredmények ellenére a térségben Magyarország a fekete bárány a befektetők szemében, elsősorban az állam és a lakosság eladósodottságával magyarázható – fogalmazott csütörtökön délelőtt, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) fórumán Oszkó Péter pénzügyminiszter.

A tárcavezető úgy vélekedett: a jelenlegi gazdasági környezetben joggal vetődik fel a befektetőkben a kérdés, hazánk képes-e időben törleszteni a hitelezőkkel szembeni adósságát.

 

Oszkó Péter világossá tette: az államadósságot egyik napról a másikra nem lehet csökkenteni, ám a költekezés visszafogásával fokozatosan normális mederbe lehet terelni a folyamatokat. Örömteli, hogy az utóbbi években Magyarország volt képes a költségvetési deficit legnagyobb mértékű csökkentésére, így lassulhat az államadósság-növekedés üteme is – mutatott rá a pénzügyminiszter.

 

Ennek jegyében a 2010-es költségvetés tervezetében az állami intézményeket érintő takarékossági lépések szerepelnek majd – vetítette előre Oszkó Péter, aki emlékeztetett: a kormány edigg mintegy 1300 milliárd forintos kiadás-csökkentésről határozott a jóléti és egyes gazdasági célú kiadások visszafogásával, ugyanakkor a költségvetési mozgásteret ugyancsak beszűkíti, hogy az adóbevétel-kiesés szintén tetemes, csak az idén mintegy 800 milliárd forint körül jár.

 

 

A tárcavezető célul tűzte ki a foglalkoztatás javítását, amit – szavai szerint – elő fog segíteni az adócentralizáció lassú, és a munkára rakodó terhek gyorsabb ütemű lefaragása. Jövőre az alacsonyabb jövedelemsávban inkább a munkáltatók, a középső jövedelemsávban azonban a munkavállalók javára csökken az adóterhelés. Szintén a magánszemélyek javára válik az a további adócsökkentés, amely 2011-től valósulhat meg a magasabb jövedelmek körében – magyarázta a pénzügyminiszter. Hozzátette : mindez idén és jövőre csak a munkahelyek megtartására lesz elegendő, 2011-től azonban gyors fordulatra van esély, akár 3-4 százalék közötti gazdasági bővülés mellett.

 

Kérdésre válaszolva leszögezte: a vagyonadóból 2-3 év alatt nőhet ki egy stabil, jól működő rendszer. A 2010-es tervek között szereplő „cseh modell szerinti” bruttósítással kapcsolatosan megjegyezte: idővel a cél a teljes szuperbruttósítás, a jelenlegi „félbruttósítás” ehhez csupán előkészíti a terepet.

 

A lakástámogatások szűkítésével kapcsolatban megjegyezte: nem igaz az, hogy a kormányzati lépések hatására esik vissza a kereslet a piacon, hiszen egyelőre van mód a kamattámogatás igénybe vételére, és a piac mégis „befagyott”.

 

Úgy tűnik, Magyarországon a béren kívüli juttatások megadóztatása, a vagyonadó és az off-shore cégekkel szembeni fellépés is a válságkezelés vezérfonalához tartozik – utalt a pénzügyminiszter arra, hogy az utóbbi hetekben mely módosításokkal kapcsolatosan lángoltak fel a leghevesebb viták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.