BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összesen 670 milliárdnyi megtakarítás a büdzsében

Bár a kormány csak a jövő héten dönt a 2010-es költségvetésről, Oszkó Péter pénzügyminiszter már szerdán délután bemutatta a büdzsé néhány sarokkövét a kormányülést követő tájékoztató keretében.

Ennek fontos eleme, hogy a közbiztonság erősítése érdekében a rendőrségnél 2010-ben 10 százalékos előirányzat-bővülésre kerül sor, az egészségügyben pedig emelkedik a gyógyító-megelőző ellátásokra és a gyógyszertámogatásokra fordítható keret. A táppénz- és a működési kiadások ugyanakkor csökkennek, előbbi javarészt a már idén meghozott jogszabály-módosítások hatására.

Mivel a bruttó hazai termék az idén és jövőre összességében mintegy 7,5 százalékkal csökken, a jövő évi büdzsében mintegy ezer milliárd forinttal alacsonyabb bevételekkel számol a kormány a 2009-es előirányzatokhoz képest. Igaz, a 2009-ben ténylegesen várható bevételekhez képest a 2010-es csökkenés „csupán” mintegy 410 milliárd forint lesz. A kiadáscsökkenés volumene ugyanilyen összehasonlításban közel 670 milliárd, illetve 412 milliárd forintot tesz ki.

Ez utóbbi tételeken belül jelentős összeg a közösségi közlekedés terén tervezett 40 milliárd forintos megtakarítás, valamint az önkormányzatokat érintő 120 milliárd forintos megszorítás. Ennek fejében azonban a településekre kevesebb feladat hárul, a normatívák összevonásával pedig nő az önkormányzatok gazdálkodási szabadsága. Megtakarításokhoz vezet az is, hogy fejlesztéseket jövőre szinte kizárólag uniós pénzekből lehet megvalósítani.

Oszkó Péter hozzátette: a tárcák, fejezetek többségénél a finanszírozási keretek automatikusan mérséklődnek olyan intézkedések hatására, mint az 5 százalékpontos járulékcsökkentés. Ez utóbbit a költségvetési tervezés egész folyamatában figyelembe vették, a 2009-es előirányzatokat azonban a mintegy 100 milliárd forintos zárolással, valamint az egyszeri feladatok értékével is csökkentették.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.