BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés működő tőke érkezik

Az idén jócskán visszaesik a Magyarországra beáramló külföldi működő tőke értéke – az előrejelzések szerint. A gazdasági tárca által lapunk kérésére adott prognózis az év egészére kétmilliárd eurónyi FDI-t vár, ez elmarad a sokéves – 3,9 milliárd eurós – átlagtól. A várható teljes beáramláson belül a részvény és egyéb részesedés értéke elérheti az egymilliárd eurót; az újrabefektetett jövedelem is e körül lehet, mivel a gazdasági válság nyomán a vállalatok nyeresége csökkent, ezért a cégek az alacsonyabb eredményből kevesebbet forgathatnak viszsza – mutatnak rá a tárca szakértői. Kétmilliárd körüli érték utoljára 2003-ban volt.

Derűlátóbb az ICEG European Center, amely 2-2,5 milliárd euróra várja az idei FDI-t. Ráadásul ez a viszonylag alacsony öszszeg részben a módszertani változás miatt alakul így – mutat rá az elemzés, emlékeztetve arra, a jegybank felülvizsgálta az újrabefektetett jövedelmek egyenlegét a fizetési mérleg számítási módszertanának változása nyomán, s így jelentősen – lefelé – módosította a tavalyi adatokat is.

Az ITD Hungary azt tapasztalja, a válság tavaly őszi kezdete óta a lehetséges befektetési projektek száma 20 százalékkal megcsappant – mondta el a vezérigazgató. A korábbi évi 300 befektetői érdeklődés, helyszínfelmérés 2009-ben 250 körül alakul, pozitív döntést pedig november közepéig 15 esetben sikerült elérni – tette hozzá Rétfalvi György. Még körülbelül ugyanennyi projektnél van meg a támogatói szándék, de a cégek kivárnak. A sikeres projektek száma azért így is húsz fölött lesz az idén. Ami a tényadatokat illeti: az első és második negyedévben a részvény és egyéb részesedések egyenlege 272,5, illetve 272,6 millió euró volt. Kedvezőnek mondja az ICEG, hogy az első fél évben a külföldi közvetlen tőkebefektetések e formája 3,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi értéknél. A második negyedéves adat 1093 millió euró tőkebefektetés és 820,4 millió euró tőkekivonás egyenlegeként alakult ki. A második negyedévben ugyanis hagyományosan az újrabefektetett jövedelem hiányt produkál (–1170,1 millió euró) az osztalékkifizetések miatt. Ugyanakkor a második negyedévben az egyéb tőkemozgások egyenlege csak 500 millió euró volt, pedig az elmúlt esztendőkben mindig meghaladta az egymilliárd eurót.

Az első fél év végén az FDI-állomány 58,7 milliárd euró volt, kétmilliárddal kevesebb az előző év végi adatnál. Ennek fő oka a válság miatt a befektető cégek tőkevesztése lehet. A stock egyébként már az előző esztendőben is csökkent, mégpedig jócskán.

A Régió. Romániába hárommilliárd euró FDI áramlott, Csehországba több mint 1,7 milliárd. Magyarország és Szlovákia ugyanakkor –204 millió, illetve –387 millió euróval (ez utóbbi első negyedéves adat) mögöttük kullog. Június végére a cseh FDI-állomány elérte a 87 milliárd eurót. Ez közel 50 százalékkal több, mint a magyar, pedig három éve még fej fej mellett haladt a két gazdaság. Romániában 55 milliárd euró telepedett meg. Az egy főre jutó FDI-t nézve Csehország kiemelkedőt produkált (8320 euró/fő), s már Szlovákia is megelőzte hazánkat (6287 euró, szemben 5856-tal). Romániában 2572 euró ez a mutató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.