BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország is tovább támogatná a földvásárlást

Lengyelország az agrárminiszterek pénteki tanácsülésén kiharcolta, hogy további négy évig állami támogatást nyújthasson a termőföld-vásárláshoz. A lengyel példán felbuzdulva Magyarország és mások is hasonló kéréssel rukkoltak elő.

Lengyelország 2009 vége helyett egészen 2013 végéig állami támogatást nyújthat a termőföld vásárlásához - írja a Bruxinfo. Erről döntöttek pénteki tanácsülésükön az EU27-ek agrárminiszterei, elfogadva azt a lengyel érvet, amely a gazdasági válságra és a szerkezetátalakítás befejezetlenségére hivatkozva kért újabb négy éves derogációt az állami támogatások földvásárláshoz való igénybevételét tiltó uniós szabályok alól. A sikeres lengyel lobbizáson felbuzdulva pénteken tanácsi források szerint a magyar és a lett mezőgazdasági miniszter is hasonló kedvezményt kezdeményezett az agrártanácstól, amely talán következő, decemberi ülésén napirendre tűzheti az ügyet.

Az állami támogatásokra vonatkozó bizottsági iránymutatásokat 2006-ban úgy módosították, hogy 2007-től kezdve megtiltották a tagállamoknak, hogy állami támogatást nyújtsanak a termőföld vásárlásához. A szigorítás oka, hogy a Bizottság szerint az állam által nyújtott támogatás földvásárláskor beépül az árba, így a hátrányosabb helyzetű termelői csoportok, például a fiatal termelők az áremelkedés miatt nehezebben juthatnak termőföldhöz. Ezért 2007-óta tilos ilyen támogatást nyújtani, kivéve olyan „földigényes” vidékfejlesztési projekteket, ahol a termőföld árának 10 százalékáig továbbra is lehetőség van állami pénzek megpályázására. A szabálymódosítás ugyanakkor lehetőséget adott a kormányoknak arra, hogy az állami támogatásoknak ezt a kifogásolt formáját átmenetileg, 2009. december 31-ig fenntartsák. Elvileg tehát január 1. után már ez a kivételezés is megszűnne.

Varsó ugyanakkor az EU-alapszerződés 88-ik cikkére hivatkozva kezdeményezte a négy éves hosszabbítást. A szóban forgó cikk kimondja, hogy a miniszterek tanácsa egy tagország kérésére indokolt esetben egy-egy konkrét állami támogatást egyhangúlag jóváhagyhat, eltérve ezzel a főszabálytól. És bár számos, liberális nézeteket valló kormány nem rokonszenvezett a lengyel kéréssel, végül mégis akceptálták Varsónak azt az érvét, amely a gazdasági válság miatti forráshiányra és a földtulajdon szerkezetváltásának befejezetlenségére (az állami tulajdonú földek privatizációja még folyamatban van) hivatkozott. A kérés teljesítését elvből ellenző országok végül tartózkodtak a szavazás során, így Lengyelország elérte, amit kért. Varsó 2010 és 2013 között közel 97 millió eurónyi állami támogatást kíván földvásárlásra fordítani.

Államilag támogatott kamatú hitel formájában Magyarországon is számos családi gazdaság folyamodott az elmúlt években állami támogatásért termőföld-vásárlás céljából. Ha a magyar kérés teljesül, ez a lehetőség további négy évre megadatik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.