BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilitás kontra verseny

Indokolatlan előnyt eredményezhet egyes bankok állami megmentése; Párizs vizsgálatot sürget

Világszerte meg kell vizsgálni a bankmentő akciók, illetve az iparági összeolvadások miatt felmerülő versenypolitikai aggályokat – figyelmeztetett a francia pénzügyminiszter. Christine Lagarde – akit a Financial Times az év legjobb európai pénzügyminiszterének kiáltott ki – arra kérte a jegybanki és felügyeleti vezetőket tömörítő Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) elnökét, Mario Draghit, hogy a márciusi G20-csúcsra készítsen jelentést a problémás területekről.

A francia pénzügyminiszter aggályait mások is osztják. Nagy-Britanniában például a jórészt állami tulajdonba vett Lloyds Banking Group és Royal Bank of Scotland az Európai Bizottság nyomására kénytelen megválni egyes részlegeitől, a teljesen állami kézbe vett Northern Rockot pedig fel kellett darabolnia a brit kormánynak. Brüsszel eddig hetvennél több bankmentő akciót hagyott jóvá a tagállamokban, és tucatnyi ügyben még folyik a vizsgálat.

A közép- és kelet-európai kormányokról általánosságban elmondható, hogy bankmentő akcióik végrehajtása során nem kivételeztek a hazai pénzintézetekkel. Csak a jövő döntheti el, hogy ezzel egyedülálló alkalmat mulasztottak-e el, vagy éppen így védték megfelelően az adófizetők érdekeit – fogalmazott egy októberben kiadott elemzésben a Scale Consulting (www.vg.hu/regiosbank).

A tanácsadó cég példaként említette, hogy Romániában a kormány félmilliárd euróval megemelte a tisztán állami tulajdonban lévő CEC Bank alaptőkéjét, viszont a román magántulajdonban lévő Banca Transilvania semmilyen támogatást nem kapott, és így hátrányba került a nagy, anyabankjaik révén frissen feltőkésített bankcsoportokkal (Erste, UniCredit, Société Générale) szemben. Hasonló helyzetbe került és elesett bármilyen támogatástól Bulgária egyetlen hazai tulajdonú bankja, a First Investment Bank, és a nem EU-tag Horvátország és Szerbia sem támogatta közvetlenül „saját bankjait”, a Hrvatska Postanskát, illetve a Komercijalna Bankát. Lengyelországban a többségi állami tulajdonban álló PKO PB semmilyen közvetlen támogatást nem kapott, bár a szektor egészét megsegítette a jegybank.

Magyarország esetében az Európai Bizottság februárban hagyta jóvá a bankok számára rövid és középtávú tőkejuttatást és garanciavállalást előirányzó mentőcsomagot, megállapítva, hogy az „megfelelő biztosítékokat tartalmaz a versenytorzító hatások minimalizálására”. Bernáth Tamás, a Scale ügyvezető partnere emlékeztet: a magyar bankmentő csomagot eredetileg sokan az OTP-ben való állami befolyás erősítése eszközének gondolták. Ezzel szemben nagyobb szerepe lett a kkv-k hitelezésére és vállalatfinanszírozásra fordítandó 2009. márciusi hitel megnyitásának, amelyből 400 milliárd forintot az OTP, 120 milliárdot pedig az FHB kapott. Végül Magyarországon is bekövetkezett ugyanaz, ami Romániában: az állam tőkét is emelt egy érdekeltségében, ezzel pedig jelentősen megnövelte részesedését. Az FHB Jelzálogbanknak juttatott 30 milliárd forint a 4 százalékos tulajdonosi hányadot mintegy 44 százalékra emelte.

Hogyan tovább? A bankoknak tavaly ősz óta adott állami támogatások versenypolitikai megítélésén túl a hasonló esetek jövőbeni szabályozása is óriási vitákat vált ki világszerte. Az FSB egyebek mellett azt vizsgálja, vajon egyes pénzügyi cégek nem nőttek-e túlságosan nagyra, és nem kell-e emelni a velük szemben támasztott tőkekövetelményeket. Az Egyesült Államokban a törvényhozás most vitatja a pénzügyi rendszer stabilitásáról szóló törvénytervezetet.

A javaslat nagyon széles körben tenné lehetővé a bajba jutott „meghatározó” vállalatok megmentését, és így versenyt torzító, kedvezményezett mamutcégek sora alakulna ki – figyelmeztetett a Wall Street Journalben Peter J. Wallison, a konzervatív AEI kutatóintézet szakértője.

Bankmentések (az Európai Bizottság által jelenleg vizsgált ügyek)

- Belgium, Franciaország, Luxemburg: Dexia

- Belgium: KBC Group

- Németország: Hypo Real Estate, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), HSH Nordbank, Sparkasse KölnBonn

- Németország, Ausztria: Bayern LB és ausztriai leányvállalata (Hypo Group Alpe-Adria)

- Lettország: JCS Parex Banka

- Hollandia: ING, Fortis Bank Nederland (FBN), ABN Amro

- Portugália: Banco Privado Portugues

Forrás: Európai Bizottság

- Belgium: KBC Group

- Németország: Hypo Real Estate, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), HSH Nordbank, Sparkasse KölnBonn

- Németország, Ausztria: Bayern LB és ausztriai leányvállalata (Hypo Group Alpe-Adria)

- Lettország: JCS Parex Banka

- Hollandia: ING, Fortis Bank Nederland (FBN), ABN Amro

- Portugália: Banco Privado Portugues

Forrás: Európai Bizottság -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.