BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget ért az uniós recesszió

Az európai gazdaság talpra állását sejtetik a legfrissebb adatok, bár néhol még tart a lejtmenet

A harmadik negyedévben már meghaladta az EU gazdasági teljesítménye a második negyedévit, és elemzők arra számítanak, hogy az év utolsó három hónapjában tovább erősödik a konjunktúra. Az Eurostat pénteken közzétett előzetes adatai szerint (amelyek nem minden tagállam adatát tartalmazzák) július és szeptember között az unióban 0,2, az euróövezetben pedig 0,4 százalékkal emelkedett a hazai össztermék. Éves rátán persze még ez is jelentős, 4,1 százalékos zuhanásnak felel meg, de ez az adat is jobb az év első két negyedében mért 4,8-4,9 százalékos zuhanásnál.

Európa meghatározó gazdaságai közül Német-, Francia- és Olaszország egyaránt a GDP növekedéséről adott számot, ugyanakkor Nagy-Britanniában és Spanyolországban a harmadik negyedben is folytatódott a receszszió. Az új EU-tagállamok teljesítménye ennél is vegyesebb. Miközben Szlovákia és Csehország a második és harmadik negyedévben egyaránt a kibocsátás bővüléséről számolt be, Magyarország, Románia és Bulgária továbbra is bukdácsol. Különösen a magyar adat riasztó, mivel jócskán alulmúlja az elemzői várakozásokat. Ezzel szemben Romániában enyhébb volt a visszaesés annál, amire a szakértők többsége számított.

Kelet-Közép-Európa egyértelműen túl van a mélyponton, és 2010 elejétől már az éves összehasonlítású GDP-mutató is pozitív tartományba léphet – jósolja Raffaella Tenconi, a Wood & Co. vezető elemzője. Nyugat-Európában ugyanakkor némi megtorpanást hozhat az új év első negyede, mivel akkorra megszűnnek egyes állami élénkítő intézkedések, például a német autócsere-program – nyilatkozta a Reutersnek Howard Archer, a Global Insight közgazdásza. Arra is fel kell készülni, hogy számos vállalat nem hosszabbítja meg a végtelenségig az idén még fenntartott részidős foglalkoztatást, és a munkanélküliek újabb hulláma gyengíti a fogyasztói keresletet.

Ettől függetlenül a jövő év egészére vonatkozó prognózisok egyre kedvezőbbek. Az Európai Bizottság november 3-án 0,7 százalékra emelte az euróövezet 2010-es növekedési prognózisát, és az unió egészében is hasonló eredményre számít.

Németországban az öt bölcsként emlegetett kormányzati tanácsadó csoport ugyancsak pénteken adta át Angela Merkel kancellárnak legfrissebb előrejelzését, amelyben az idei 5 százalékos visszaesés után 1,6 százalékos GDP-növekedés szerepel a következő esztendőre. A német gazdaságnak a második negyedév óta tapasztalható kilábalása elsősorban a vállalati beruházások és az export élénkülésének köszönhető, miközben a lakosság vásárlókedve továbbra is gyenge. A jövő évi pozitív várakozásokban tehát kulcsszerepe van annak, hogy világszerte egyre stabilabbnak tűnik a konjunktúra és ezzel az európai exportcikkek iránti kereslet. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója is bizakodóan nyilatkozott a napokban, mint mondotta, nem tart egy kettős visszaeséstől, tehát attól, hogy az állami élénkítő programok kifutása után újabb recessziós időszak köszönt be a világgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.