BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EBRD szerint idén is csökken még a magyar GDP

Javította a kelet-európai és közép-ázsiai átalakuló gazdaságokra érvényben tartott növekedési előrejelzéseit pénteken a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely szerint ugyanakkor a növekedési kilátások továbbra is "törékenyek" a térségben, s jelentősek a regionális eltérések.

Az EBRD pénteken kiadott új, átfogó előrejelzése szerint a tevékenységi területét alkotó harminc országban az idén átlagosan 3,3 százalékos gazdasági növekedést várható az előző, tavaly októberi prognózisban szereplő 2,5 százalékos GDP-plusz helyett. Az EBRD 2011-ben 3,8 százalékos térségi átlagnövekedésre számít.

Magyarország azon tagállamok között van, amelyekben a londoni bank az idén is mínusszal számol: várakozása szerint a magyar gazdaság teljesítménye 2010-ben 0,6 százalékkal csökken a 6,7 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után. Ez azonban javított előrejelzés: az októberi EBRD-prognózis még 0,9 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített. Az EBRD jövőre 2 százalékos magyar növekedést jósol.

Más nagy citybeli házak azonban már az idei évre is növekedést várnak a magyar gazdaságban. A Bank of America-Merrill Lynch befektetési csoport londoni részlegének legutóbbi térségi elemzése szerint például negyedéves összehasonlításban már az idei első három hónapban is növekedni fog a magyar gazdaság teljesítménye, reálértéken 1,5 százalékkal, s ezután mindegyik negyedévben gyorsuló növekedés várható. A cég 2010 utolsó három hónapjára már 4,1 százalékos, negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással számolt GDP-pluszt vár Magyarországon, és éves összehasonlításban is 3,1 százalékos növekedést jósol az idei negyedik negyedre.

Az EBRD a pénteki, felülvizsgált előrejelzéshez fűzött elemzésében azt írta: a térségi prognózis javítását elsősorban négy nagy gazdaság, Lengyelország, Törökország, Oroszország és Kazahsztán vártnál erősebb teljesítménye indokolja. Ez főleg az nyersanyagárak emelkedését, valamint a nagy felzárkózó országokba irányuló tőkeáramlás újraindulását tükrözi a bank szerint.

Erik Berglöf, az EBRD főközgazdásza ugyanakkor kommentárjában hangsúlyozta: a térség kilábalási folyamata még "törékeny", és nagy eltérések mutatkoznak az egyes országok között. A fokozatos világgazdasági fellendülés segíti, egyes helyi tényezők azonban fékezik a régió növekedését - tette hozzá.

Az EBRD a legnagyobb idei növekedést a közép-ázsiai átalakuló térségben várja, 5,8 százalékos átlaggal. Ezen belül Türkmenisztánban 14 százalékos GDP-emelkedést valószínűsít a londoni pénzintézet; ez a legnagyobb ütemű előre jelzett növekedés a tevékenységi terület összes országa közül.

A leggyengébb teljesítményt az EBRD új prognózisa szerint Lettország produkálja 2010-ben: itt a bank várakozása szerint a tavalyi 17,9 százalékos GDP-zuhanás után még az idén is 2 százalékos visszaesés lesz.

Az általánosan javított térségi előrejelzésen belül az EBRD a lett gazdaságra adott prognózisát még rontotta is, mivel októberben 1,2 százalékos idei GDP-mínuszt valószínűsített.

Az EBRD igazgatótanácsa tavaly - tekintettel a súlyos kelet-európai recesszióra - jóváhagyta, hogy az előző évben elszenvedett veszteség ellenére egymilliárd euróval 8 milliárd eurós rekordra emelkedjen az átalakuló országoknak 2009 egészében folyósítandó teljes EBRD-finanszírozás összege. Ez 52 százalékkal több a működési területhez tartozó országcsoportnak egy évvel korábban nyújtott EBRD-kihelyezéseknél.

A bank azonban nemrég kérte 20 milliárd eurós jegyzett tőkéjének 50 százalékos megemelését is a részvényes országoktól, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi tőkekészlettel már nem tudja tovább növelni a működési területének nyújtott éves finanszírozásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.