BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel az idei magyar hiánycélt látja kétségesnek

Elégedett a magyar hiánycsökkentéssel a Bizottság, ám az idei hiánycél betartását kétségesnek tartja. Az EB szerint az idei büdzsé szerkezeti reformokat is tartalmaz.

Az Európai Bizottság holnap nyilvánosságra hozandó állásfoglalása jelenleg nem tart szükségesnek további lépéseket a Magyarországgal szemben folyó deficiteljárásban, és úgy ítéli meg, hogy az ország várhatóan teljesíteni fogja a 2009-es GDP-arányosan 3,9 százalékos hiánycélt. A 2010-es hiánycél elérése érdekében ugyanakkor Brüsszel pótlólagos intézkedésekre sarkallja a magyar kormányt. 

A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy Magyarország olyan lépéseket tett, amelyek megfelelő elmozdulást jelentenek a túlzott mértékű államháztartási hiány kiigazítása felé a Tanács által megszabott határidőkön belül” – sommázza véleményét az Európai Bizottság annak a szerdán nyilvánosságra hozandó állásfoglalásnak a szövegtervezetében, amely azt vizsgálja, hogy Magyarország eleget tett-e a pénzügyminiszteri Tanács 2009. július 7-i ajánlásainak.

A BruxInfo birtokába jutott bizottsági tervezet megállapítja, hogy Magyarország hatékony intézkedésekkel biztosította a 2009-re tervezett GDP-arányosan 3,9 százalékos hiánycél elérését, jelesül az eredeti költségvetéshez képest a GDP másfél százalékának megfelelő fiskális konszolidáció révén 2009-ben és a minisztériumi kiadások fokozott ellenőrzésével, amivel sikerült ellensúlyozni a kieső bevételeket. A Bizottság emlékeztet arra, hogy tavaly novemberben közzétett őszi gazdasági prognózisában még 4,1 százalékra becsülte a 2009-re várható magyar deficitet, de az új információk birtokában most teljesíthetőnek tartja a 3,9 százalékos hiánycélt.

Brüsszel úgy ítéli meg, hogy a magyar Országgyűlés által 2009. november 30-án elfogadott 2010-es költségvetés összhangban áll az idei évre előirányzott GDP-arányosan 3,8 százalékos államháztartási hiánycéllal és szerkezeti reformokat is tartalmaz, különösen a nyugdíjak és a szociális támogatások rendszerében.

A Bizottság szerint ennek ellenére mind a bevételek, mind a kiadások oldalán jelentős kockázatoknak van kitéve a 2010-es hiánycél elérése, és nem zárja ki, hogy további intézkedésekre lesz szükség a teljesítés érdekében. A bizottsági vélemény arra is figyelmeztet, hogy még korántsem látja biztosítva azt a GDP-arányosan 0,5 százalékos kumulatív strukturális kiigazítást 2009-ben és 2010-ben, amit elengedhetetlennek tart a deficit 3 százalékos küszöbérték alá történő leszorításához. Mint ismert, hazánk tavaly júliusban 2011-es határidőt kapott a túlzott mértékű hiány felszámolására.

Mindezek alapján Brüsszel arra a következtetésre jut, hogy jelenleg nem tart indokoltnak további lépéseket a Magyarországgal szemben a túlzott mértékű (3 százalékot meghaladó) államháztartási hiány miatt még 2004 nyarán indult eljárásban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.