BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Mindaddig nem tesznek semmit, amíg rájuk nem omlik a ház"

Miközben a Fehér Ház a 2010/2011-es pénzügyi évre vonatkozó büdzsé elkészítésén dolgozik, az amerikai üzleti élet prominens képviselői sorra adnak ki drámai hangú nyilatkozatokat az Egyesült Államok fiskális helyzetével kapcsolatban.

Bill Gross, a világ egyik legnagyobb – 940 milliárd dollárnyi vagyont menedzselő – befektetési alapkezelője, a Pimco vezetője kijelentette: egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy korlátlanul és a kamatszint emelkedésének veszélye nélkül vegyen fel újabb és újabb adósságokat. Szerinte a magánbefektetők csak kis részét lesznek hajlandók felvenni az idei évben kibocsátandó 1500 milliárd dollár értékű állampapírtömegnek, hiszen takarékosabb fiskális politikát folytató országok kötvényeiből is válogathatnak.

A kiemelkedően magas GDP-arányos hiány- és államadóssági szinttel rendelkező országok (elsősorban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia) Gross szerint csak egyre magasabb kamatszint mellett tudják finanszírozni magukat: az ötéves távlatban várható deficit minden egy százalékpontnyi emelkedése 25 bázispontnyi felárat indukálhat. Már ma is 50 bázispont a különbség az amerikai, illetve a német állampapírok hozama között, és ez a rés néhány éven belül megduplázódhat – idézi az alapkezelőt a Financial Times.

Bill Gross nyilatkozatát megerősítik azok a számítások, amelyek szerint a jelentős befektetési alapok fokozatosan csökkentik portfóliójukban az amerikai állampapírok súlyát. A Portales Partners nevű New York-i pénzügyi elemző cég ügyvezetője, Dino Kos azt jósolja, hogy még hosszú évekig az először 2009-ben elért „bűvös határ”, ezer milliárd dollár felett marad az amerikai szövetségi költségvetés hiánya. Úgy tűnik, mindaddig nem tesznek semmit az illetékesek, amíg rájuk nem omlik a ház – mondta a Bloomberg Radiónak adott interjúban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.