BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot javult a német üzleti klíma

Ifo-index. A várakozásokat felülmúló mértékben javult a német üzleti klíma januárban. Az Ifo intézet indexe 94,6 pontról 95,8-re emelkedett, miközben elemzők csak 95,1 pontra számítottak. Az Ifo szerint a szám a vállalkozások helyzetének egyértelmű javulását tükrözi, illetve azt, hogy az elkövetkező fél évre vonatkozó pozitív várakozások bizakodóbbá tették a cégvezetőket. A mutatót a feldolgozó- és építőiparban, illetve a kereskedelem területén működő hétezer cég megkérdezésével állítják össze.

A feldolgozóipar területén különösen számottevően javult a helyzet megítélése. A cégek immár az egymást követő nyolcadik alkalommal érzékelték úgy, hogy kevésbé rosszak az üzleti körülmények. Különösen a külföldi kereslet kapcsán tűnnek bizakodónak a német piaci szereplők.

Az építőipari vállalatok is a klíma jelentős javulását érzékelték, jóllehet a pillanatnyi üzleti helyzet megítélése némileg romlott a decemberihez képest. A jövőbeni várakozások pozitív változása azonban összességében javította az általános hangulatot.

Az elemzők pozitívan reagáltak az index erősödésére. A mutató alakulása kellemes meglepetés, ugyanakkor nem tekinthető ideális helyzetnek, hogy a várakozások látványos, szinte aránytalan javulása kompenzálja a pillanatnyi helyzet negatívabb megítélését – fejtette ki a FAZ-nak a Postbank egyik elemzője.

Gerd Hassel, a BHF bank közgazdásza szerint a jó eredmény a gazdasági növekedés folytatódását jelzi, ugyanakkor a bővülés várhatóan csak a második fél évre kap erőre ténylegesen. Hassel osztotta a megkérdezett cégek véleményét abban, hogy a külföldi kereslet nagyban hozzájárulhat a konjunktúra visszatéréséhez.

VG Nagyot javult a német üzleti klíma -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.