BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB Merkelt fenyegeti

Lorenzo Bini Smaghi, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának egyik tagja keményen kritizálta Németország Görögországgal kapcsolatos állásfoglalását.

Az EKB illetékese a Die Zeitnek adott interjúban arra figyelmeztetett: ha Görögország összeomlik, az európai, így a német állampolgároknak is többet kell majd fizetniük, mint ha most megsegítenék Athént.

Lorenzo Bini Smaghi egyúttal megerősítette, hogy az EKB keménye elutasítja az IMF pénzügyi közbelépést Görögország ügyében. Véleménye szerint a Nemzetközi Valutaalap közbelépése azt a benyomást keltheti a befektetőkben, hogy az euró csak külső segítséggel képes talpon maradni, ez pedig súlyos következményekkel járhat a piacon.

Bini Smaghi egyúttal elutasította a német kormány véleményét, miszerint a kétoldalú EU segítségnyújtás ellentétes lenne a közösség szabályaival. Az EKB illetékese a Financial Times által idézett nyilatkozatban leszögezte, hogy a német kormánynak akkor kellene az alkotmánybírósághoz fordulnia, ha IMF lépne közbe és nem akkor, ha az európai kormányok közbelépése esetén. Ezzel az illetékes visszavágott Berlinnek, miután a Merkel-kormány alkotmánybírósági közbelépést helyezett kilátásba, ha EU-tagországok sietnek Görögország megsegítésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.