BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Járai: költségvetési többlet és alacsonyabb adók kellenek

A főbb célok közé tartozik a kormányzati előrelátás, az alacsonyabb adók, a kevesebb szociális kiadás. Járai Zsigmond szerint fiskális diktatúrára van szükség.

Megfelelő gazdaságpolitika mellett az egyensúlyi és versenyképességi szempontok nem ellentétesek: olyan büdzsét kell csinálni, ami elősegíti a gazdaság versenyképességének növekedését és egyben javítja a költségvetés egyensúlyát – fogalmazott a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) kedd délelőtti fórumán Járai Zsigmond.

A volt jegybankelnök és pénzügyminiszter hozzátette: a csökkenő deficit az IMF-hitel lehívásának feltétele volt, ez megmentett minket a 2008 őszén fenyegető csődtől, ám a bővülést nem segíti elő.

A jelen helyzetből fakadó feladatok élén Járai Zsigmond az előreláthatóság megteremtését említette. Fontos, hogy a vállalatok világosan lássák, hogy a jövőben mi fog történni, mit tesz a kormány – tette hozzá.

Járai Zsigmond szerint a megalakuló új kormánynak olyan költségvetést kell összeállítania, amely elősegíti a gazdaság versenyképességét, s ehhez "fiskális diktatúrára van szükség".

A célok között szerepel az is, hogy az állami újraelosztás arányát csökkenteni kell, amit egy dinamikusan növekvő gazdaságban lehet igazán megvalósítani. Emlékeztetett: az Orbán-kormány idején ennek mértéke a GDP 52 százalékáról 46 százalékra csökkent, azóta azonban 50 százalék körül állt be. Holott a kívánatos mérték 40 százalék alatt, az adóterhelés esetében pedig 30 százalék alatt lenne. Ez utóbbi jelenleg Magyarországon 38,5 százalék.

Ezzel kapcsolatosan a szakember leszögezte: először az adókat kell csökkenteni, majd az ebből befolyó, idővel magasabb bevételekből lehet csak jóléti kiadásokat finanszírozni. Hozzátette: a költségvetésben nem a hiányt kell leszorítani, hanem egyenesen néhány százalékos többletet kell produkálni, hiszen csak így van esély az államadósság visszafizetésére.

Járai Zsigmond ugyanakkor hangsúlyozta: nem a Fidesz hivatalos gazdaságpolitikáját, hanem személyes véleményét ismerteti, bár – mint fogalmazott – „vannak átfedések”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.