BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: újabb válságot hozhat az eladósodás

A fejlett országok államadósságának gyors növekedése jelenti a legnagyobb veszélyt a globális pénzügyi stabilitásra - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap.

Ahhoz, hogy a hitelválság nem lépjen egy újabb szakaszába, a kormányoknak középtávú fiskális konszolidációs terveket kell kidolgozniuk adósságterhük növekedésének megfékezésére - fogalmaz a valutaalap legfrissebb, félévente megjelenő globális pénzügyi stabilitási jelentésében.

Míg 2008 októbere és 2009 márciusa között a legnagyobb kockázati tényezőt a pénzpiaci problémák átterjedésének veszélye miatt Európában Ausztria, Hollandia, Ír-, és Olaszország jelentette, addig ma már az IMF szerint az államadósság jelentette gondok előtérbe kerülésével Görög-, Spanyol-, Olaszország és Portugália ad okot a legnagyobb aggodalomra.

José Vinals, a valutaalap monetáris és tőkepiaci osztályának igazgatója ugyanakkor sietett leszögezni, hogy Görögország "különleges eset"; a többiek nem csak kedvezőbb költségvetési helyzetből indultak, de léptek is problémáik orvoslására. A piaci reakciók azt mutatják, hogy a különbségekkel a befektetők is tisztában vannak - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.