BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Senki sincs biztonságban

Nem egységesek a szakértők abban a tekintetben, hogy kiindulhat-e újabb nemzetközi válsághullám a görög adósságválságból, és hogy az mely országokat érintheti. Magyarország ugyan meglehetősen más helyzetben van, mint a mediterrán országok, de ha pánik törne ki a pénzpiacokon, az minden bizonnyal negatívan érintene minket is, még ha biztosít is némi tartalékot számunkra az IMF és az Európai Unió által folyósított hitelcsomag.

A Görögországból kiinduló bizonytalanság már nemcsak az eurózóna többi tagjára, de a világra is átterjedhet – vélik a Crédit-Agricole CIB elemzői. Főként a görög adósság leminősítését követő pánik miatt, amely azt eredményezte, hogy hamar a 30-45 milliárdos csomagnál is nagyobb mentőövről indult meg a találgatás. A szakértők szerint ha az adósság refinanszírozására elegendő is lesz a mentőcsomag, a jelenlegi deficit fenntartására semmiképpen sem. Az EU ráadásul jelenleg egyedül a görögökre fókuszál, a többi eurózóna-perifériás országra nem, de azokra is ráirányult a figyelem a görög helyzet rendeződésétől függetlenül is, mivel hasonló fiskális gondokkal szembesülnek. Mindezt még a német politika is megfűszerezi bizonytalansággal – jelzik a szakemberek.

Ha pedig valóban továbbterjed a válság az eurózónán kívülre is, akkor azt nagy eséllyel újra megsínylik a magyar piacok. Habár az IMF-hitel és az elmúlt év során sikerrel végrehajtott devizakötvény-kibocsátások is a stabilitásunk mellett szólnak, sajnos az első pánikreakciók nem a racionalitásukról híresek. 2009 márciusában a mostaninál ugyan borúsabb nemzetközi hangulat mellett, de látszólag semmi különleges történés nélkül szaladt az euró árfolyama 310 forint fölé. Ráadásul a magyar állampapírok iránti kereslet is kritikusan alacsony volt, a piacok gyakorlatilag nem működtek. Hasonló helyzet pedig újra előállhat, főként, ha a görög helyzet még roszszabbra fordul. Ahhoz hasonlóan, ahogy a Lehman Brothers 2008. őszi csődje megingatta a bizalmat, egy állam fizetésképtelensége is vezethet a források elapadásához, amennyiben ismét a biztonságosnak tartott eszközökbe menekítik pénzüket a befektetők.

Az ING elemzése szerint is Magyarország reagálhat a legérzékenyebben az EU-n belül a válság tovaterjedésére. Ha a görögországi helyzet tovább mérgesedik, akkor előfordulhat, hogy a magyar hiánycél kilátásba helyezett emelését sem fogadják jól a pénzpiacok – fejtik ki a Dow Jones hírügynökségnek. Hozzáteszik: elsősorban a kockázati besorolás, illetve devizakitettség miatt vagyunk veszélyeztetettek, mindez pedig még a 2015-ös euróbevezetést is megakadályozhatja.

A Crédit-Agricole-lal szemben nem tart a dominóeffektustól a Goldman Sachs, legfeljebb egy lakossági banki roham vagy a politikusok pálfordulása esetén – idézi a portfolio.hu a Zero Hedge-et. Hozzáteszik azonban, hogy bárkit, akinek finanszírozásra van szüksége, keményen érinthet a jelenlegi likviditási helyzet, így nem teljesen elképzelhetetlen, hogy az IMF-nek hamarosan újabb eurózóna-beli üggyel kell foglalkoznia.

Mellettünk szól még, hogy a görögöket határozottan külön kezelik a magyar pénzpiactól, minket az utóbbi időszakban inkább soroltak például Törökországgal egy csoportba. Ezt mutatta, hogy a görög válság kirobbanásakor a forint nemhogy gyengült volna, de – a többi valutával együtt – erősödött az euróval szemben.

Harmadakkora a magyar csomag

Miközben a friss hírek szerint az unió és az IMF összesen már 55 milliárd eurós csomagot bocsátana Görögország rendelkezésére, Magyarország 2008 őszén 20 milliárd eurós mankót kapott ugyanezen szervezetektől. Ebből 2008. november 12-én hazánk le is hívott közel 5 milliárd eurót, ennek túlnyomó részét a devizatartalék növelésére, valamint néhány hitelintézet „megtámogatására” fordítottuk. A 2009 tavaszán igénybe vett 2,4 milliárd eurót egy az egyben a lejáró forintadósság törlesztésére fordítottuk, a június 25-i 1,4 milliárd eurós „injekciót” pedig ismét a devizatartalék növelésére. Hazánk az utolsó, 54,2 millió eurós IMF-hitelrészletet tavaly szeptember végén hívta le.

A csomag uniós részéből 4,5 milliárd eurót használtunk fel a forintadósság és devizakötvények törlesztésére. Ily módon 5,1 milliárd euró még megmaradt a teljes csomagból, amit elvileg ez év októberig lehet igénybe venni. KR

A csomag uniós részéből 4,5 milliárd eurót használtunk fel a forintadósság és devizakötvények törlesztésére. Ily módon 5,1 milliárd euró még megmaradt a teljes csomagból, amit elvileg ez év októberig lehet igénybe venni. KR-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.