BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PM: a GDP idén 0,3 százalékkal nőhet

Gyorsabban bővülhet a magyar gazdaság a Pénzügyminisztérium korábbi előrejelzésénél, így a tárca a csütörtökön közzétett átadás-átvételi dokumentumában úgy véli akár 0,5 százalékponttal is magasabb lehet prognózisánál az idei GDP-növekedési ütem: a 0,2 százalékos visszaesés helyett 0,3 százalékos növekedés is elképzelhető, az államháztartás pénzforgalmi hiánya is magasabb lehet azonban: ha az új kormány felhasználja a maradványokat a GDP 3,9 százaléka lehet.

Az eredményszemléletű hiány azonban így is tartható a GDP 3,8 százalékán, amennyiben az év hátralévő részében folytatódik a szigorú fiskális politika és a kormány kezeli a kockázatokat.

A dokumentum szerint: a jelenleg rendelkezésre álló adatok – kockázatok beárazása révén – azt vetítik előre, hogy az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ugyanolyan kormányzati lépések megtétele nélkül, mint amilyenekre 2009-ben sor került, a költségvetési törvényben meghatározottnál magasabb összegben, a GDP 3,9 százalékában várható.

A költségvetés készítése óta ismertté vált makrogazdasági adatok alapján az is valószínűsíthető a PM szerint, hogy a gazdaság idei alakulása jobb lehet a költségvetést megalapozó prognózisban feltételezettnél. A kedvezőbb előrejelzés azonban főként a külgazdasági kilátások javulásával függ össze, így érdemi bevételnövelő hatásra nem lehet számítani.

A PM megjegyzi ugyanakkor, hogy az idei kijelölt államháztartási pálya tartható, ennek azonban feltétele a helyzet megfelelő kormányzati kezelése. A lehetőségek közé sorolják a költségvetési területen végrehajtandó zárolást. Emlékeztetnek rá: differenciált módon a költségvetési szerveknél és fejezeti kezelésű előirányzatoknál az év végéig költési és kötelezettségvállalási tilalmat írtak elő, amelynek - döntéstől függően - egyenlegjavító hatása 20-30 milliárd forint lehet.

További lehetőségként említi a PM a fejezeteknél – 2009. évhez hasonlóan – maradványtartási kötelezettség előírását. Javasolják, hogy az eddig felhasználásra engedélyezett, kötelezettségvállalással nem terhelt 70-80 milliárd forintos maradvánnyal azonos összegű maradványtartási kötelezettséget határozzanak meg más előirányzatok terhére.

Az önkormányzati területen két finanszírozási cél látszik kockázatosnak a PM szerint: az egyik az Út a munkához program, a másik pedig az egyes központosított előirányzatok zárolása.

Intézkedésekkel, az Út a munkához program szigorításával 20-30 milliárd forint, míg egyes központosított előirányzatok zárolásával 5-10 milliárd forint túlköltés akadályozható meg.

A felhasználási szabályok módosításával, illetve a gyógyszergyárakkal kötött megállapodások, és a gyógyszergyártói befizetéseket szabályozó előírások felülvizsgálatával a gyógyító megelőző ellátásoknál 10-20 milliárd, a gyógyszerkasszánál közel 5-10 milliárd forint túlköltés visszafogható.

2010-ben mintegy 10 milliárd forint kiadás spórolható meg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kifizetéseinek átütemezésével, módosításával - fogalmaz a PM. Ennek során a valóban indokolt, a tényleges gazdasági igényekhez illeszkedő kifizetések teljesülhetnek, a többi támogatási program pedig felülvizsgálatra kerülhet.

A Munkaerőpiaci Alapnál a passzív ellátásokra rendelkezésre álló előirányzat felülvizsgálatával – szabályozás-változással – 5-10 milliárd forint túlköltés fogható vissza.

Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásoknál a projekt jellegű (ingatlan-beruházási és környezetvédelmi) és a támogatási kiadások felülvizsgálatával 5-10 milliárd forintos megtakarítás érhető el akkor, ha a Vagyontanács erre utasítást ad.

A szükséges intézkedések megtételével az előirányzatban meghatározott, pénzforgalmi szemléletben 870 milliárd forintos hiány tartható - szögezi le a minisztérium.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.