BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Clintonnak fáj a rekord deficit

Az Egyesült Államok államadóssága első ízben túlszárnyalta a 13 ezer milliárd dollárt - közölte a washingtoni pénzügyminisztérium az internetes oldalán.

Tavaly júniusban az államadósság összege 13 050 826 000 000 dollár volt, ez a világ legnagyobb gazdasága GDP-jének kereken 88 százaléka. Viszont az IMF szerint az amerikai államadósság összege az év folyamán a GDP 92,6 százalékát érte el. A deficit másfél ezer milliárd dollárral emelkedett egy év alatt és tíz év alatt több mint kétszeresére emelkedett.

Sőt, George Mason, a George Mason egyetem szakértője szerint az amerikai államadósság mértéke már a GDP 110 százalékát is meghaladja, ha az ország jelzálog finanszírozóit is számításba veszik. Ezek ugyanis az amerikai szövetségi költségvetésben nem szerepelnek.

Hillary Clinton külügyminiszter a Business Spectator tudósítása szerint úgy látja, a rendkívül magas államadósság már az Egyesült Államok diplomáciai erejét fenyegeti. Mint mondta, a deficit nem tartható az ország befolyásának csökkenése nélkül. Megfogalmazása szerint személy szerint fájdalmas számára a hiány jelentős mértéke, tekintve, hogy férje, Bill Clinton 2001-ben többlettel zárta le második elnöki ciklusát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.