BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félszázaléknyi GDP tűnhet el

A két tőzsdei bank árfolyamkilátásainak egyáltalán nem kedvez a különadó

A hazai bruttó hazai termék akár 0,4 százalékát is eltüntetheti a pénzügyi szolgáltatókra kivetni tervezett különadó – állapítja meg a Költségvetési Tanács elemzése.

A testület szerint a pénzügyi intézmények tervezett adója több mint 165 milliárd forinttal növeli az államháztartás idei bevételeit. Emellett a bankadó hatásai igen erőteljesen érzékelhetők lesznek a következő években, a különadó a gazdasági teljesítmény szinte minden formáját fékezi, mérsékli a fogyasztást, visszaveti a beruházási kedvet, rontja az ország nettó exportpozícióját, csökkenti a versenyszektor béreit és a foglalkoztatottságot.

Az elemzés szerint a jelenlegi szabályozási környezet mellett a bankok képesek akár a terheik hatvan százalékát áttolni a lakosságra. Drágulhatnak a banki szolgáltatások, ez elsősorban a változó kamatozású jelzáloggal biztosított hiteleken, a kedvezőtlenebb betéti kamatfeltételeken és a tranzakciós díjakon lesz érzékelhető. Ennek elkerülése csak a jelenlegi szabályozási környezet változtatásával érhető el. (A piaci szereplőket a magatartási kódex egyik passzusa védi, amely szerint az adóemelés áthárítható.)

A netfolio.hu napokban megjelent elemzése szerint pedig a különadó a két tőzsdei bank – az OTP és az FHB – eredményére és árfolyamára sem gyakorol kimondottan kedvező hatást.

Az elemzés rámutat arra: az OTP tavaly év végi mérlegfőösszege 8350 milliárd forint (a Merkantil csoportot, az alapkezelőt, illetve a lakáslízinget figyelmen kívül hagyva), így a tervezett bankadó értelmében az idén ennek 0,45 százalékát, azaz 37,575 milliárd forintot kellene fizetnie. Ez részvényenként 134,2 forintot jelent, vagyis ennyivel csökken a következő 12 havi várható részvényenkénti eredmény (EPS). A kisebbik tőzsdei bank, az FHB pedig a netfolio.hu kalkulációi szerint várhatóan 3,6 milliárd forintot fizet. Részvényenként ez 54,61 forinttal csökkenti az eredményt, ami drasztikus, több mint 45 százalékos mértékű mérséklődésnek felel meg.

A portál elemzése mindenesetre veszélyes, és a gazdaságra káros lépésnek tartja a bankadó bevezetését, hiszen nagyjából 120 milliárd forint folyna be az államkasszába, ám legalább ennyi kieséssel is kell számolni. VG

Céláremelés az OTP-nél

Felfelé módosította a Citigroup az OTP-részvényre adott célárfolyamát. A bankpapírt figyelő elemző szerint egyéves időtávon 5941 forintos árfolyam lehet reális, szemben az eddig megcélzott 5867 forintos kurzussal. Mindezek tükrében a Citi elemzője fenntartotta a részvényre vonatkozó vételi ajánlását is.

Az elmúlt hetekben több bankház is módosított a hazai bankpapír célárfolyamán – negatív irányba –, ez elsősorban a pénzügyi szolgáltatókat terhelő különadó tervezett bevezetésével magyarázható.





Az elmúlt hetekben több bankház is módosított a hazai bankpapír célárfolyamán – negatív irányba –, ez elsősorban a pénzügyi szolgáltatókat terhelő különadó tervezett bevezetésével magyarázható.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.