BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankadó miatt nem nőtt a büdzséhiány

Gyakorlatilag nem változott az államháztartás hiánya az előző hónapban, a szeptemberi egyenleg ugyanis 7,7 milliárd forintos mínuszt mutat.

 Ez az összeg eltörpül az év eleje óta halmozódó, szeptember végére összesen 1089,1 milliárd forintra hízott költségvetési deficithez képest, amely az éves hiánycél 125,1 százalékának felel meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnapi közleménye emlékeztet: a múlt év azonos időszakában a hiány az éves tény csupán 114,5 százalékát tette ki, az idén tehát nehezebb feladat lesz teljesíteni a korábbi vállalásokat.

Különösen úgy, hogy a mostani egyenleg már tartalmazza a pénzügyi szervezetek különadója első részletének egy részét. A közleményből kiderül: a központi költségvetés bevételei összesen közel 131 milliárd forinttal haladták meg a tavaly szeptemberi összeget. A főbb adóbevételek esetében a személyi jövedelemadót kivéve az öszszes adónemből nagyobb öszszeg folyt be, mint tavaly. Növelte a bevételeket az is, hogy a bankadóból most elsőként teljesült befizetés közel 56 milliárd forint összegben.

A befizetés határideje szeptember 30. volt, így a bevétel egy része csak október 1-jén realizálódott, ez utóbbi tétel az államkincstár tájékoztatása szerint mintegy 31,1 milliárd forint. Emellett bányajáradékból 35,8 milliárd forintos bevétel teljesült a Mol bírósági döntéssel keletkezett befizetési kötelezettségéből. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.